logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Call for pre-proposals

Heeft u een interessant onderzoeksidee over suiker in gedachten? KSV heeft voor 2017 en 2018, € 50.000,- beschikbaar voor een onderzoeksproject. Matching vanuit NWO of andere bronnen heeft daarbij de voorkeur.

Lees hier verder hoe u kunt reageren en wat de voorwaarden zijn. 

Suikerconsumptie Australië neemt af, overgewicht neemt toe

De consumptie van suikers en van suikerhoudende dranken daalde de afgelopen jaren in Australië. Tegelijkertijd steeg het aantal mensen met overgewicht aanzienlijk. Dit blijkt uit een onderzoek van professor Brand-Miller (verbonden aan de Universiteit van Sidney) en dr. Alan Barclay, die verschillende onafhankelijke datasets analyseerden. ‘De bevindingen trekken het idee dat energie uit toegevoegde suikers en/of suikerhoudende dranken specifiek gelinkt zijn aan de prevalentie van obesitas in twijfel’, aldus de onderzoekers in hun conclusie. 

De juiste feiten over suiker op een rij

Het Diabetes Fonds start deze maand een campagne, waarbij ze zich specifiek richten op minder suiker. Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus

Nederlanders eten weinig ‘verborgen' suikers

Baarn, 21 februari 2017 - In de vandaag verschenen nieuwsbrief van Foodwatch is te lezen dat ‘de winkelschappen vol liggen met mierzoet eten’. Naast snoep, koek en snacks zijn ook in maaltijdsalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten suikers toegevoegd.

Nieuwe Belgische voedingsaanbevelingen

Op 22 september publiceerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad (het equivalent van de Nederlandse Gezondheidsraad) haar nieuwe rapport: Voedingsaanbevelingen voor België – 2016. De aanbevelingen zijn bedoeld voor voedings- en gezondheidsprofessionals en gelden voor de algemene gezonde bevolking met als doel gezondheid te promoten en te behouden. In het rapport staan aanbevelingen die betrekking hebben op macro- en micronutriënten.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina