logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe worden diverse koolhydraten opgenomen in het lichaam?

Koolhydraten uit ons eten en drinken worden uiteindelijk in het lichaam omgezet in glucose waaruit we de energie halen. Dat zijn verteerbare koolhydraten: glucose, fructose, galactose, sacharose, lactose, maltose en zetmeel. Enzymen in het speeksel en in de dunne darm breken de koolhydraten af tot enkelvoudige bouwstenen (monosachariden). De darmcellen kunnen namelijk alleen de enkelvoudige bouwstenen van koolhydraten (glucose, fructose of galactose) opnemen. Het merendeel van de koolhydraten bestaat uit glucose en de galactose en fructose worden omgezet naar glucose. De glucose wordt via het bloed naar de weefsels getransporteerd om er de energie uit te halen. Het lichaam heeft een beperkte koolhydraatvoorraad in de vorm van glycogeen in lever en spieren. Glycogeen kan snel worden gebruikt als het lichaam extra energie nodig heeft. Er zijn ook niet-verteerbare koolhydraten: voedingsvezels. In de dikke darm worden de fermenteerbare voedingsvezels afgebroken door darmbacteriën.

Afdrukken

deel deze pagina