logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zijn van nature aanwezige suikers in voedingsmiddelen gezonder dan suikers die zijn toegevoegd?

Je lichaam herkent de bron van de suikers niet. Dus of de suikers nu uit een appel komen of uit een chocoladebiscuitje, je lichaam verwerkt ze op dezelfde manier. Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde, ze bevatten (zoals alle koolhydraten) 4 kcal per gram. Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature suikers bevatten zijn melk en yoghurt (lactose), fruit, vruchtensap en groente (kleine hoeveelheden). Toegevoegde suikers hebben ook een natuurlijke oorsprong (suikerbiet of suikerriet). Wel is het zo dat toegevoegde suikers vaak zijn toegevoegd aan voedingsmiddelen die je met mate zou moeten eten of drinken, zoals koekjes, frisdrank en cake. Voedingsmiddelen met van nature aanwezige suikers zijn vaak voedingsmiddelen waarvan men in Nederland meer zou moeten eten zoals fruit en groente. Ze bevatten naast suikers namelijk ook vitamines, mineralen en vezels.

Afdrukken

deel deze pagina