Page 13 - SIP22

Basic HTML Version

verslag
‘Hoe percentages er in
dagmenu’s uitzien’
§
§
Prof. dr. ir. Edith Feskens, Persoonlijk hoogleraar
Voeding en Metabool Syndroom bij de vakgroep
Voeding aan Wageningen Universiteit, gaat in haar
sessie in op de Voedingskundige aspecten van de
verhouding macronutriënten in de voeding. Aan de
hand van een serie speciaal gemaakte foto’s maakt
Edith Feskens concreet hoe verschillende voedingen
eruit zien als bepaalde aanbevelingen worden
aangehouden. Voor de productie van de foto’s is het
dagmenu gestandaardiseerd, zijn de berekeningen
volgens de Nevo-tabel 2011, en is uitgegaan van
dagvoedingen van 2200 kcal, waarbij alcohol niet is
meegenomen.
Uit Feskens’ bevindingen komt o.a. naar voren:
Dat de gemiddelde voeding volgens de
Voedselconsumptiepeiling (VCP) van 1998 laag
scoort op de inname van vezel, foliumzuur, vitamine
C en calcium. De VCP 2011 was bij het maken van de
berekeningen nog niet beschikbaar, maar volgens
Feskens laten deze naar verwachting eenzelfde beeld
zien. (afbeelding 1)
Dat de aanbevolen voeding volgens het
Voedingscentrum in productkeuze afwijkt van de
gebruikelijke voeding volgens de VCP, vanwege een
groter aandeel halfvolle zuivelproducten, magere
vleesproducten, geen chips en minder frisdrank.
Opvallend is het hoge natriumgehalte van deze
voeding. (afbeelding 2)
§
Dat in een voeding waarin wordt gevarieerd met de
verhouding polysachariden en mono- en
disachariden (in de eerste variant resp. 25 en 30
en%, in de tweede variant resp. 15 en 40 en%), deze
uit nogal veel onbelegde volkorenboterhammen
bestaat. Feskens: “Natuurlijk gaat de inneming van
vezel en natrium daar navenant mee omhoog”.
(afbeeldingen 2 en 3)
13|
Voedingskundige aspecten
Suiker in perspectief, februari 2012
afbeelding 1: De gemiddeld gebruikelijke voeding volgens de
Voedselconsumptiepeiling 1997/98.
Verhoudingen: Koolhydraten:
48 en% | Eiwit: 15 en% | Vet: 37 en%
afbeelding 2: De aanbevolen dagvoeding volgens het Voedings-
centrum uitgaande van de Richtlijnen goede voeding van de
Gezondheidsraad.
Verhoudingen: Koolhydraten: 55 en% | Mono- en
di: 25 en% | Polysacchariden: 30 en% | Eiwit:15 en% | Vet:30 en%