22
|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief, mei 2013
Nieuwsflitsen
FRISDRANK MET SUIKER EN HET
RISICO OP DIABETES TYPE 2
Diverse onderzoekers maken graag gebruik van de schat
aan gegevens uit de EPIC-studie (European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition). Gedurende
zestien jaar zijn data van meer dan 28.500 Europese
deelnemers verzameld. In april 2013 publiceerden Britse
wetenschappers de uitkomst van hun onderzoek naar de
relatie tussen het gebruik van (fris)dranken en diabetes
type 2. Hun conclusie: één extra consumptie frisdrank
met suiker kan het risico op diabetes type 2 vergroten
met 18%. Maar de publicatie zorgde onmiddellijk voor
felle reacties van collega-wetenschappers. Want de EPIC-
data mogen dan wel zeer uitgebreid zijn, de studie kent
duidelijk zijn beperkingen. Zo vulden de deelnemers
bijvoorbeeld zestien jaar geleden de vragenlijst in over
hun eetgewoonten van het afgelopen jaar (geringe mate
van betrouwbaarheid) en recente eetgewoonten werden
niet geïnventariseerd. De critici benadrukken dat onder-
zoek naar de relatie voedselconsumptie en ziekte risico’s
complex is, ook andere leefstijlfactoren moeten worden
beoordeeld. Het is bijvoorbeeld bekend dat gebruikers
van gezoete dranken minder groenten en fruit, en meer
rood en bewerkt vlees eten. De Britse onderzoekers
hebben die aspecten er niet bij betrokken. (The InterAct
Consortium (2013) Consumption of sweet beverages and
type 2 diabetes incidence in European adults: results
from EPIC-InterAct. Diabetologia. DOI 10.1007/s00125-
013-2899-8)