Suiker | Kristalhelder - page 26

Gouden Eeuw
In de zestiende en zeventiende eeuw mengden
de Hollanders zich in de handel. Uit tal van
overzeese gebieden werd ruwsuiker gehaald
die in Amsterdam werd geraffineerd om
daarna in gezuiverde vorm te worden
geëxporteerd naar andere landen in Europa.
Ook Antwerpen was in die tijd een belangrijk
handelscentrum. Maar toen de Spanjaarden
Antwerpen bezette, werd Amsterdam dé
suikerstad. In 1597 vestigde zich de eerste uit
Antwerpen gevluchte suykercierder in
Amsterdam. De plaats waar deze onderneming
begon, heet nog altijd Suikerbakkerssteeg. In
de hoogtijdagen kende ‘s werelds machtigste
handelscentrum meer dan zestig
raffinaderijen, ook wel suykerbakkerijen
genoemd.
Om de eigen industrie te beschermen en de
ontwikkeling ervan te bevorderen besluit de
Franse regering hoge tolgelden te gaan heffen
op de invoer van geraffineerde suiker. Omdat
de invoer van ruwe rietsuiker minder kost,
g
i
er raffineren.
O
stenrijk
volgden dit voorbeeld. Voor de productie van
de ruwe rietsuiker was de inzet van slaven van
groot belang. Een groot aantal slaven werkte
op suikerrietvelden of in suikerfabrieken. Met
de afschaffing van de slavernij was suiker op
slag weer een dure lekkernij. Het duurde nog
tot 1747 eer men ontdekte dat er ook uit een
ander gewas suiker gewonnen kon worden, de
voorloper van de suikerbiet.
Een rijke tijd voor Nederland en daardoor
ook een rijke keuken. De koks die in dienst zijn
van de rijke handelaren sloven zich uit op
rijkgevulde pasteien, taarten, wit brood en
geroosterd wild. Doordat suiker volop
beschikbaar was, begon men steeds meer
zoete heerlijkheden te bakken.
De keuken in de Gouden Eeuw
Recept
Verwerk de oogst uit
eigen tuin!
Recept
Tijd over en zin om eens
flink uit te pakken? Bak
deze!
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28
Powered by FlippingBook