‘Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt,
maar er zijn ook inconsequenties’, zegt Annemieke
van Ginkel over de Schijf van Vijf. Ze vindt dat er
nog wel een vertaalslag nodig is. ‘Laat de
professionals nu zelf eerst bekijken hoe
consumenten het in de praktijk oppakken.’
‘Ik vind dat er een grote stap
Van Ginkel heeft in haar dagelijkse werk veel contact
met diëtisten. ‘Bij het verschijnen van de nieuwe
Schijf van Vijf hebben we intern het nieuwe
voorlichtingsmodel met onze diëtisten besproken.
Hoe pak je een en ander aan, hoe maak je gebruik
van het grote aantal producten dat in de Schijf staat?
Ik vind zelf dat er een grote stap vooruit is gemaakt,
maar er zijn ook inconsequenties. Zo is er geen
rekening gehouden met broodbeleg en vallen
producten als groenten in blik met suiker en zout
buiten de Schijf.' Het blijft schipperen, constateert
ze. ‘Het pictogram vind ik helder en de diverse
updates op de websites zien er veelbelovend uit. Het
moet blijken of alle lagen in de bevolking dat
begrijpen. Want wat als je op dit moment geen of
weinig groente eet? Dan is 250 gram groente per dag
wel ongelooflijk veel. Daar hoort het advies bij ‘elke
stap in de goede richting telt’. De consument die
ANNEMIEKE VAN GINKEL, DIRECTEUR DIËTHEEK
NIEUWE SCHIJF VAN VIJF
16|
'Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt'
Suiker in perspectief, mei 2016