vooruit is gemaakt’
wordt begeleid door de diëtist kan dat stapsgewijs
doen, maar de Schijf is met name ook gericht op
gezonde consumenten die geen gebruik maken van
professionele begeleiding.’
Diëtist speelt met schijf
Het streven is dat 85% van de energie wordt geleverd
door producten uit de Schijf (terwijl dat nu 30% is!).
De 15% speelruimte kan worden gebruikt om
producten te kiezen die buiten de Schijf van Vijf
vallen. Van Ginkel: ‘De veranderingen zullen met
kleine stapjes moeten worden doorgevoerd. Als
diëtist moet je met die Schijf spelen. Aan de hand van
de anamnese bepaal je welke aspecten in het
eetpatroon extra aandacht vragen.’ Op de website van
het Voedingscentrum vindt de professional diverse
materialen om in de praktijk te gebruiken. ‘Wij
hebben in ons elektronische patiëntendossier een
link gemaakt naar de ‘Mijn Eet-update’ (hulpmiddel
om een persoonlijk advies voor een stap richting de
Schijf van Vijf te realiseren). Ik merk dat het door de
diëtisten veel wordt gebruikt.’ Er zijn diverse
mogelijkheden signaleert ze. ‘Het ligt aan de patiënt
die je tegenover je hebt. Het gaat er uiteindelijk om
dat je bruikbare adviezen voor de lange termijn geeft.
Om succesvol eetgewoonten te veranderen, maak je
kleine stapjes. Het doel moet realistisch zijn, dat
stellen cliënt en diëtist samen vast. In de praktijk
moet blijken hoe haalbaar een en ander is.’
Begeleiding personaliseren
Van Ginkel merkt op dat de cliënten die naar de
diëtist gaan over het algemeen al wel ideeën hebben
over onderwerpen die met voeding te maken hebben.
‘Het gaat erom dat iemand begrijpt hoe de Schijf in
elkaar steekt en op welke manier dit hulpmiddel kan
leiden tot gezondheidswinst. Dat vraagt nog wel om
een vertaalslag. Laat de professionals nu zelf eerst
bekijken hoe consumenten het in de praktijk
oppakken. Dat is voor mij een belangrijke vraag.
De diëtist is prima in staat om een gepersonaliseerd
advies te geven op basis van de Schijf. Degenen die
bij de diëtist terecht komen, worden in ieder geval
goed geholpen.’ Ze vraagt zich wel af of de nieuwe
Schijf toegankelijk is voor doelgroepen als kinderen
en consumenten met een lage opleiding. ‘Ik denk dat
er altijd wel mitsen en maren rondom zo’n project
zijn, maar op basis van de praktijkervaringen
kunnen sommige onderdelen misschien worden
bijgeschaafd.’
'Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt'
|17
Suiker in perspectief, mei 2016