De Schijf van Vijf heeft van oudsher als uitgangspunt dat
de voedingsadviezen gezondheidswinst voor de bevolking
moeten opleveren. Maar hoe scoort de nieuwe Schijf van Vijf
op duurzaamheid? Hans Dagevos, senior onderzoeker aan
Wageningen University en lector aan Hogeschool Inholland,
is er duidelijk over: ‘Het Voedingscentrum heeft wat betreft
het milieu een grote sprong in de goede richting gemaakt!’
Wat goed is voor
de mens, is ook
goed voor de planeet
CONSUMPTIESOCIOLOOG
DR. HANS DAGEVOS
OVER DUURZAAMHEID
Dagevos nuanceert zijn uitspraak onmiddellijk:
‘Eigenlijk is het natuurlijk een beetje raar dat ik dit
compliment maak, want ik heb zelf als expert ook
een heel klein stukje aan de nieuwe Schijf bij mogen
dragen. De lancering in maart bracht voor mij dan
ook geen verrassing. En in 2011 hebben we
natuurlijk al een voorproefje gehad met het
adviesrapport Richtlijnen goede voeding ecologisch
belicht en in november verschenen d
e Richtlijnen goede voeding 2015.Maar nogmaals: ik ben heel
tevreden over de nieuwe Schijf, want veranderingen
in ons consumptiegedrag zijn broodnodig, de tijd
dringt. Onze huidige voedselconsumptie zorgt voor
een grote belasting van het milieu.’
Minder dierlijk, meer plantaardig
De consumptiesocioloog houdt zich dagelijks bezig
met de wereld van voedsel en groen vanuit het
perspectief van de moderne consumptiesamenleving.
NIEUWE SCHIJF VAN VIJF
18|
Wat goed is voor de mens, is ook goed voor de planeet
Suiker in perspectief, mei 2016