Wat goed is voor de mens, is ook goed voor de planeet
|19
Suiker in perspectief, mei 2016
‘De hoofdboodschap van de Schijf is om minder
dierlijke en meer plantaardige producten te
consumeren: minder vlees en zuivel met mate,
meer groenten, fruit, noten en niet te vergeten:
peulvruchten. Dit komt helemaal overeen met
wetenschappelijk onderzoek waarin meer
plantaardige voedingspatronen als duurzamer uit de
bus komen. Eten volgens de Schijf is daarmee zowel
goed voor de mens als voor het milieu! Als we gaan
eten conform de Schijf kunnen we echt winst
boeken, want ieder stapje in de goede richting
betekent een besparing op onder andere het land-,
energie- en watergebruik.’
Consuminderen
‘Ook de boodschap om niet meer te eten dan je nodig
hebt is natuurlijk prima wat betreft duurzaamheid.
Het advies om minder zoete dranken, snacks,
snoep en koek te gebruiken, betekent ook minder
ecologische belasting, want deze producten
vragen veel bewerking in de fabriek.
Dat het visadvies is teruggebracht van twee-
naar eenmaal per week zorgt ook voor
duurzaamheidswinst. Heel goed ook dat de
viskeurmerken genoemd worden. Waar ik ook
blij mee ben: tips tegen verspilling. Goed voor
je portemonnee, maar ook voor het milieu.
De politiek pakt dit punt op door te kijken hoe
partijen in de agri- en foodsector hierin kunnen
veranderen, maar in ons eigen huishouden
kunnen we door minder te verspillen ook voor
milieuvoordeel zorgen.’
Radertje in het grote geheel
‘Natuurlijk ben ik niet zo naïef om te denken dat de
Schijf van Vijf nu een revolutie gaat ontketenen, maar
ik zie het wel als een radertje in het grote geheel.
De Schijf laat bovendien heel goed zien dat het niet
superingewikkeld hoeft te zijn, we hoeven niet totaal
anders te gaan eten. Alles mag, maar gebruik
sommige producten met mate.’ Helemaal tevreden?
Nee, Dagevos mist ook nog wel wat. ‘Er is een
mooie slag gemaakt door van nutriënten naar
voedingsmiddelen te switchen, maar ik zou nog
meer naar de alledaagse praktijk willen gaan.
Het Braziliaanse voorlichtingsmodel (zie kader
pagina 6, red.) bevat precies wat ik bedoel,
bijvoorbeeld aanbevelingen om tijd in te plannen
om rustig en in een prettige omgeving te eten, in
gezelschap van anderen, en te genieten van het eten.
Wat mij betreft zouden deze boodschappen nog in
een extra schil om de Schijf van Vijf mogen worden
opgenomen.’