de
s onverstandig’
Bereken een gezonde voeding en houdt daarbij
rekening met duurzaamheid. Gemakkelijker gezegd
dan gedaan: een gezonde voeding bestaat uit vele
dimensies en daar ook nog duurzaamheid aan
toevoegen, dat levert een echte uitdaging op. Blonk
Consultants maakt gebruik van het programma
Optimeal®. Dit model is in samenwerking met het
Voedingscentrum ontwikkeld en door het RIVM
gebruikt om de nieuwe Schijf van Vijf kwantitatief te
onderbouwen. Ir. Gerard Kramer, werkzaam als
Manager Sustainable Nutrition bij Blonk Consul-
tants, geeft tekst en uitleg. Blonk Consultants is
inhoudelijk niet betrokken geweest bij de berekenin-
gen. Kramer: ‘Wij hebben de rekenmotor geleverd en
hebben het RIVM in het begin geholpen met hun
plan van de aanpak (zie figuur 1).' ‘De belangrijkste
pijler van Optimeal® is de doelfunctie waarmee het
rekenmodel optimaliseert. Het doel: Vind het klein-
ste verschil met het gemiddelde consumptiepatroon.
De doelfunctie minimaliseert de afstand tussen de
huidige en de gewenste voeding nadat alle verschui-
vingen bij elkaar zijn opgeteld.’
Geen oplossing
Kramer vertelt dat voor 1-3 en 4-8 jarige jongens en
meisjes, en voor 14-18 jarige meisjes geen oplossing
is gevonden. Kramer: ‘Dan zit er ergens een conflict
in de criteria. Bijvoorbeeld het fictieve conflict: geen
suiker en minimaal 200 gram fruit dat suiker bevat.
Ook kan het zijn dat het model over onvoldoende
geschikte voedingsmiddelen beschikt en onvoldoen-
de kan schuiven met producten.’ Dr.ir. Caroline van
Rossum van het RIVM: ‘Voor jonge kinderen werd in
de optimalisatie veelal geen oplossing gevonden,
omdat het niet mogelijk bleek binnen de energiebe-
hoefte alle voedingsnormen te halen.’ Het RIVM
heeft met 15 groepen voedingsmiddelen gewerkt,
terwijl Kramer meestal met circa 200 verschillende
voedingsmiddelen werkt. Voor de samenstelling van
de 15 groepen heeft het RIVM vaste verhoudingen
(de gemiddelde consumptie volgens de voedselcon-
sumptiepeilingen) gehanteerd voor de voedingsmid-
delen die tot de betreffende groep behoren. Rood
vlees, met daarin varkens- lams- en rundvlees, is dus
één product. Dit sluit aan bij de Richtlijnen goede
‘Blindelings vertrouwen op de uitkomsten van een model is onverstandig’
|21
Suiker in perspectief, mei 2016