26|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, mei 2016
Op 21 maart 2016 startte de Consumentenbond de
campagne ‘Weg met het Vinkje’. Uit hun onderzoek
(n=1000 consumenten) blijkt dat consumenten het
Vinkje verwarrend vinden. 77% van hen weet niet
precies wat de logo’s betekenen en 85% weet niet wat
het verschil is tussen het groene (gezondere keuze) en
het blauwe (bewuste keuze) Vinkje. Het logo geeft ook
te weinig informatie over hoe gezond een product is.
Magere chocolademelk (met 6 suikerklontjes per
portie) heeft bijvoorbeeld een groen Vinkje voor een
gezondere keuze, terwijl de Gezondheidsraad advi-
seert om zo min mogelijk suikerhoudende dranken
te drinken. De Consumentenbond hoopte met haar
campagne te bereiken dat minister Edith Schippers
(Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zou besluiten om
per 1 mei 2016 de wettelijke verlenging van het Vinkje
niet goed te keuren. Schippers maakte in de Staatscou-
rant (24 maart 2016) bekend dat het gebruik van het
logo is verlengd tot 1 mei 2017. De productcriteria voor
het gebruik van het Vinkje moeten in lijn zijn met de
‘Weg met het Vinkje’
nog niet gelukt!
Mensen zijn geneigd om meer te eten als ze een grote
portie of een grote verpakking van een product krijgen
aangeboden. Dat wordt het 'portiegrootte-effect'
genoemd. De toename van grotere porties en
verpakkingen wordt wel genoemd als een belangrijke
Het portiegrootte-
effect
Richtlijnen goede voeding. Omdat op 4 november 2015
nieuwe
richtlijnen zijn gepubliceerd, kost aanpassing
van de criteria tijd. Vandaar dat de eerder verleende
goedkeuring met één jaar is verlengd. Zodra de criteria
voor de diverse producten zijn aangepast, wordt de
procedure in gang gezet voor een nieuw goedkeurings-
besluit van het logo en de toepassing van de regels
voor het gebruik.
Bron
: Consumentenbond en
Staatscourant,maart 2016
VOEDING IN HET NIEUWS