VOEDING IN HET NIEUWS
Voeding in het nieuws
|27
Suiker in perspectief, mei 2016
oorzaak van het stijgende aantal mensen met
overgewicht en obesitas. Gedragseconome Iris Versluis
promoveerde op 21 april 2016 in Rotterdam op
onderzoek naar het fenomeen (‘Prevention of the
portion size effect’). Ze schrijft dat mensen hun
consumptie onder andere baseren op de hoeveelheid
die 'fatsoenlijk' is om te eten. Het is een sociale norm.
Mensen komen niet graag over als excessieve eters,
het leegeten van het bord wordt zelden als excessief
eetgedrag gezien. Dat heeft tot gevolg: hoe groter
de portie, hoe meer er wordt gegeten. Versluis wilde
manieren vinden om de invloed van het portiegrootte-
effect te voorkomen. Ze deed gedragsexperimenten
waarbij proefpersonen met grote of kleine
portiegroottes van diverse snacks werden
geconfronteerd. Mensen zijn in staat zich te beheersen
constateert ze, maar ze hebben wel een beetje hulp
nodig.
Een manier is bijvoorbeeld het afbeelden van
de aanbevolen portiegrootte op de verpakking.
Zo'n aanbeveling geeft een goede indicatie van de
hoeveelheid die 'fatsoenlijk' is om te eten en moedigt
mensen aan om hun consumptie te matigen. Versluis
confronteerde de deelnemers met snackverpakkingen
met wel of geen aanbevolen portiegrootte. Zoals
verwacht aten de proefpersonen minder toen de
aanbeveling wèl op de verpakking stond, maar
opvallend was dat de aanbeveling alleen effectief
bleek als deze een afbeelding bevatte. Bij een
portiegrootte in grammen kunnen mensen zich
geen goede voorstelling maken.
Bron
: Erasmus Universiteit Rotterdam,april 2016
SUIKER EN VERSLAVINGIn samenwerking met Nederlandse wetenschappers
heeft Kenniscentrum suiker & voeding een aantal
informatieve filmpjes gemaak
t: infokicks.Zie hierboven bijvoorbeeld de
infokick Suiker en verslaving met prof.dr.ir. Rob Markus, bijzonder
hoogleraar Neuropsychologie, Maastricht University.
Infokicks