Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
door dr.ir. Bob Cramwinckel,
directeur Centrum voor
Smaakonderzoek
COLUMN
sche mechanismen worden
daarmee niet serieus genomen.
Een voorbeeld om meer aan-
dacht te schenken aan de
waardering van producten is om
over ‘zoet’ te spreken in plaats
van de chemische naam van
suikers. Zoet heeft in de waarde-
ring van smaak een belangrijke
functie. Het begint al bij moeder-
melk. Zoet heeft een geruststel-
‘Als je dwangmatig ‘gezond’ probeert te eten,
is het dan nog steeds goed voor je lijf?’
lende invloed. Zoet is symbool
voor vriendelijkheid, maar ook
voor kind zijn (wat is dat een
zoet kind). Zuur staat voor fris
en zuiver, maar ook voor ge-
meen, scherp (dat is een zure
opmerking). De aanwezigheid
van zoet en zuur haalt het beste
van beiden naar boven. Vruchten
worden aangenaam gevonden
vanwege deze combinatie. Een
vinaigrette zonder zoet is
onaangenaam scherp. Aceto
balsamico is zo aangenaam
omdat het naast de frisse zuren
ook voldoende zoet bevat.
Samengevat, de relatie voeding
– gezondheid is complex omdat
psychosomatische mechanismen
inclusief de zeer belangrijke
placebo-effecten, in sterke mate
de gezondheid sturen. Zinvol
werk hebben, goede relaties met
familie en vrienden onderhou-
den, met plezier aan de dag
beginnen, je sterk genoeg voelen
om veranderingen in je leven aan
te brengen, in staat zijn proble-
men te onderkennen en op te
lossen, een bindend vermogen
hebben, het idee hebben dat je
goed bezig bent; het zijn allemaal
factoren die naar mijn idee veel
belangrijker zijn voor je gezond-
heid dan eten volgens de Schijf
van Vijf. De huidige wetenschap-
pelijke benadering die tot de
Schijf van Vijf leidt is met alle
respect te veel een dierfysiologi-
sche benadering. De mens is veel
meer dan een uit de hand
gelopen variant van een aap.
Met alle respect voor deze
fantastische dieren.
Ik denk dat we nog maar eens
goed psychosomatische effecten
moeten bestuderen. Dat wijst
ons misschien de weg hoe we
naar voeding en gezondheid
moeten kijken.
Dr.ir. Bob Cramwinckel
Column
|29
Suiker in perspectief, mei 2016