Suiker in perspectief editie 45 | juni 2019

Nederlanders overschatten effect suikerreductie in producten |5 Suiker in perspectief, juni 2019 verwacht dat ‘vaste producten’ met 30 tot 45% minder suiker dan de gewone variant een evenredige hoeveelheid minder calorieën bevatten. Bij mayonaise zonder suiker overschat zelfs 87% van de deelnemers de vermindering van calorieën. Kennis en gedrag Een ander opvallend resultaat is dat de algemene kennis over voeding vaak nog beperkt is. Zo denkt een derde van de Nederlanders ten onrechte dat suiker meer calorieën bevat dan vet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlanders bij het doen van hun boodschappen vooral letten op de hoeveelheid suiker in producten. Meer dan de helft van de Nederlanders koopt weleens een product zonder (toegevoegde) suikers of met minder suiker. Maar suikerreductie gaat niet altijd gepaard met een evenredige caloriereductie. Akkoord Verbetering Productsamenstelling Om overgewicht in Nederland aan te pakken, ondertekenden de Rijksoverheid en de levens- middelenindustrie het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het doel van dit akkoord is om de komende jaren (tot 2040) het niveau van overgewicht en obesitas terug te brengen naar het niveau van 1995. Daarom wordt onder andere toegewerkt naar een productaanbod met minder calorieën. De levensmiddelenindustrie werkt voortdurend aan suikerreductie, maar dit betekent dus nog niet altijd de calorieverlaging die consumenten verwachten. 50% 51% 52% 53% 12% 15% 19% 16% 26% 27% 21% 24% 11% 7% 8% 8% Krokante muesli: bevat 45% minder suiker dan vergelijkbare producten Winegum met drop: bevat 30% minder suiker dan de gewone variant Ontbijtkoekreep: bevat 30% minder suiker dan de gewone variant Voedingsbiscuit: bevat 30% minder suiker dan vergelijkbare producten Schatting aantal calorieën van de suikervrij e versie/versie met minder suiker Basis: Nederlanders (n=1.182) Overschat Goed Onderschat Echt geen idee Bevat 3,7% minder calorieën dan gewone variant Bevat 4,2% minder calorieën dan gewone variant Bevat 5,2% minder calorieën dan gewone variant Bevat 3,0% minder calorieën dan gewone variant Van elk product is een gewone versie en een versie met minder suiker voorgelegd. Nederlanders zijn gevraagd om aan te geven of zij denken dat de versie met minder suiker minder, evenveel of meer calorieën bevat dan de gewone versie van het product. Hierbij is bij alle producten gebruikgemaakt van dezelfde antwoordschaal met intervallen van 10%, aan beide kanten (meer en minder).

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=