Suiker in perspectief editie 45 | juni 2019

Op 18 en 19 oktober viert de afdeling Humane Voeding en Gezondheid haar 50-jarig bestaan met een symposium, gevolgd door een alumnidag. Den Hartog was één van de eersten die verkondigde dat 'welvaartsziekten' door overvoeding het belangrijkste probleem in de westerse wereld zou gaan worden. Momenteel is prof.dr.ir. Kees de Graaf hoofd van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Den Hartog had, ook volgens de Graaf, een vooruitziende blik: hij heeft helemaal gelijk gekregen. Vakgebied is ‘geëxplodeerd’ De Graaf ziet dat het vakgebied voeding de laatste 25 jaar is ‘geëxplodeerd’. Dat geldt ook voor zijn afdeling. Er zijn veel mensen in het vakgebied werkzaam en er verschijnen vaak berichten over voeding in de media. “We zijn van één hoogleraar naar het huidige aantal van tien gegroeid, waarvan vijf gewoon hoogleraar. Jaarlijks studeren er bij ons honderdvijftig voedingskundigen af. De bestaande numerus fixus gaan we stapsgewijs verhogen. Veel medewerkers hebben zich in de afgelopen 50 jaar actief ingezet voor de huidige Gezondheidsraad en de toenmalige Voedingsraad.” De Richtlijnen goede voeding zijn daar bijvoorbeeld een product van. Kennis over humane voeding komt al 50 jaar uit Wageningen |9 Suiker in perspectief, juni 2019 Richtlijnen goede voeding De Graaf: “De Richtlijnen hebben zich ontwikkeld van aanbevelingen over voedingsstoffen naar adviezen over voedingsmiddelen en -patronen. Uit het tijdperk van de voedingsstoffen zijn begin jaren negentig de ‘Let op vet’-campagnes voortgekomen. Die waren gebaseerd op ‘nieuwe’ kennis over verkeerde vetten. De overschakeling op adviezen over voedingsmiddelen is een goede zaak, omdat mensen die beter begrijpen. De vertaling van voedingsmiddelen naar voedingspraktijk is ook gemakkelijker.” Vet is wat op de achtergrond geraakt en het lijkt erop dat suiker daarvoor in de plaats is gekomen. De Graaf: “Daarbij moet wel onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende vormen van suikers. Suiker in frisdrank gedraagt zich bijvoorbeeld anders dan suiker in vruchten, omdat onder meer de eetsnelheid een belangrijke rol speelt bij verzadiging. Verder vind ik dat we niet alle pijlen op één aspect van voeding moeten richten. Het algemene advies ‘eet meer plantaardig’ gaat over een heel voedingspatroon en dat heeft de toekomst.” De afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit bestaat 50 jaar. Prof.dr. Kees den Hartog werd er in 1969 benoemd als eerste gewoon hoogleraar Voeding en Voedselbereiding, om leiding te geven aan de nieuwe studierichting Humane Voedingsleer bij de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=