Suiker in perspectief editie 53 | september 2021

14| Suikers inzetten voor een gezond babyleven Suiker in perspectief, september 2021 bacteriën en werken als een prebiotica.” Walvoort geeft aan dat galacto-oligosachariden (GOS) en fructo-oligosachariden (FOS), die momenteel aan poedermelk worden toegevoegd, ook een prebiotische werking hebben. De structuur van deze sachariden wijkt echter af van de suikers in moedermelk, maar bootsen wel de werking van moedermelksuikers na. Afleidingsmolecuul Walvoort: “Fucose geeft ziekteverwekkende bacteriën minder kans om in de darmen van de baby diarree te veroorzaken.” Zonder fucose in de darmen hebben ziekmakende bacteriën als het ware vrij spel. “De moedermelksuikers lijken op de suikers die op de darmwand zitten. De diarreebacteriën hechten zich aan de suikers die van nature op de cellen in de darm aanwezig zijn. Daarna dringen ze de cellen Fucose produceren De productie van oligosachariden is niet eenvoudig, vooral in vergelijking met de productie van peptiden en nucleotiden. Walvoort: “Koolhydraten zijn, mede door de vier bindingsplaatsen aan het molecuul, de meest complexe moleculen. We zijn bezig om in het laboratorium suikers met veel fucose, van zowel menselijke als bacteriële oorsprong, te synthetiseren. Zowel de mond en darmen van de baby als bacteriën mogen deze suikers niet afbreken. Met het zuivere fucose-bevattende suiker kan dan de structuur-functie-relatie in biologische studies worden bestudeerd. Ofwel de vraag beantwoorden: welke suiker heeft welk effect? In de Verenigde Staten en België zijn producten met fucose goedgekeurd voor menselijk gebruik.” Wat is fucose? “Fucose is een monosacharide met de structuurformule C6H12O5, met één zuurstofatoom minder dan bijvoorbeeld glucose of fructose. Ongeveer 70% van de oligosachariden in moedermelk bevat fucose. Fucose komt vrijwel niet als losse suiker voor, maar is gekoppeld aan andere suikermoleculen. De biologische effecten zijn afhankelijk van de plaats in de keten en we onderzoeken de mogelijke gunstige werking van de verschillende fucose-verbindingen. Het menselijk lichaam produceert zelf fucosehoudende suikers. Het wordt niet als brandstof gebruikt, maar wordt wel ingezet bij tal van biologische processen, zoals bij het stabiliseren van eiwitten. Menselijke enzymen in de darm kunnen fucose-gekoppelde suikermoleculen niet afbreken”, legt Walvoort uit. Geboorte In de eerste 6 maanden is borstvoeding de beste babyvoeding, aldus het Voedingscentrum. Walvoort geeft aan dat moedermelk meer dan 200 verschillende suikerstructuren bevat, al dan niet met fucose, in een hoeveelheid van 5-15 g/L. Bij koemelk gaat het maar om 0,05 g/L, met ongeveer 40 suikerstructuren. De evolutie van de mens heeft blijkbaar geselecteerd op een grote hoeveelheid en diversiteit aan suikers met fucose in de humane moedermelk. Walvoort: “Vlak na de geboorte kunnen baby’s de suikers uit de moedermelk echter niet afbreken, omdat ze nog een gebrek aan de juiste enzymen hebben in het maag-darm kanaal. Na een paar weken lukt dat al beter en na een paar maanden worden de meeste suikers afgebroken. De nodige enzymen komen niet van de baby’s zelf, maar van de goede bacteriën die in de darm gaan leven. Suikers in moedermelk zijn het perfecte voedsel voor goede

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=