SUIKER EN WONDBEHANDELING
Moses Murandu (senior lector) maakt deel uit van de staf
van de Universiteit van Wolverhampton. Hij onderzoekt
in drie ziekenhuizen in West Midland het gebruik van
suiker als middel om moeilijk te behandelen wonden te
genezen. Murandu heeft in de studie (gerandomiseerd
gecontroleerd) tot nu toe 35 patiënten (met wonden door
amputatie en doorliggen, zweren) met succes en zonder
nadelige bijwerkingen behandeld. In zijn kinderjaren in
Zimbabwe zag onderzoeker Murandu hoe zijn vader in
wonden suiker strooide om ze te genezen en de pijn te
verzachten. Door suiker op de wond aan te brengen wordt
vocht onttrokken en kunnen bacteriën niet overleven en
zich vermenigvuldigen. Murandu: ‘Ik geloof in suiker en
de artsen en verplegers die de vooruitgang zien, beginnen
er ook vertrouwen in te krijgen.’ (University of Wolver-
hampton februari 2013).
WAGENINGSE VOEDINGS­
ONDERZOEKERS EN DE
BREINPROEF
De afdeling Humane Voeding van Wageningen Uni-
versiteit heeft van oktober 2012 tot en met maart 2013
de ‘Breinproef’ uitgevoerd. Het doel van de Breinproef
is om te onderzoeken welke gebieden in de hersenen
worden geactiveerd als iemand iets zoets proeft. De
deel­nemers (vrouwen 18-35 jaar, gezond gewicht) die
meededen aan dit onderzoek, kregen zoete en minder
zoete dranken aangeboden (gezoet met glucose, fruc-
tose, sucralose of maltodextrine) terwijl hun hersen-
activiteit werd gemeten in een hersenscanner (fMRI
meting). Dit gebeurde twee keer: één keer terwijl de
deelnemers hongerig waren en één keer terwijl ze
verzadigd waren. De onderzoekers proberen zo meer
inzicht te krijgen in het eetgedrag van mensen en de
rol die zoete smaak daarbij heeft. Naar verwachting
zullen de resultaten tegen de zomer worden gepubli-
ceerd. (Wageningen Universiteit november 2012)
ZELF JE ETEN BESTELLEN
IN HET ZIEKENHUIS
Als eerste ziekenhuis in Europa voert Ziekenhuis
Gelderse Vallei in Ede ‘At Your Request’ in. Dat is
een maaltijdservice van cateraar Sodexo waarbij
patiënten zelf hun eetmomenten bepalen. Uit een
pilotstudie blijkt dat patiënten met die aanpak beter
eten, waardoor hun voedingstoestand verbetert. Het
onderzoek dat in 2010 op vier verpleegafdelingen
werd uitgevoerd, toonde aan dat het maaltijdconcept
succesvol is. De patiënttevredenheid en de waarde-
ring van medewerkers scoorden hoog en de maal-
tijdservice bleek niet duurder dan het oude maaltijd­
Nieuwsflitsen