19
|
In de media
Suiker in perspectief, mei 2013
IN DE MEDIA
n de media
De glycaemische Index (GI) van glucose is per
definitie gesteld op 100. Fructose verhoogt het
bloedglucosegehalte veel minder sterk (GI van fruc-
tose=19). Het is derhalve aannemelijk dat de bovenge-
noemde resultaten worden verklaard door verschillen
in het bloed­glucosegehalte. De GI van saccharose (50%
fructose, 50% glucose) is ook aanmerkelijk lager dan die
van glucose, namelijk 68. Uit gegevens over het bruto
en netto suikerverbruik in Nederland (In Nederland
wordt geen HFCS gebruikt) blijkt dat er de afgelopen
dertig jaar geen sprake was van een toename van de
suiker­consumptie en er geen aanwijzingen zijn dat de
energie-inname is gestegen. De voedselconsumptie­
peilingen laten zien dat in de periode 87/88-97/98
de energie-inname voor de totale populatie en voor
geselecteerde leeftijdscategorieën zelfs licht is gedaald
en dat in dezelfde tijd wel sprake was van een forse
gewichtstoename binnen de Nederlandse bevolking.
Daaruit kan worden geconcludeerd dat het niet waar-
schijnlijk is dat de toename van het lichaamsgewicht
in Nederland een gevolg is van een toename van het
gebruik van suiker. Aannemelijk is dat de gewichts­
toename is toe te schrijven aan een afname van de licha-
melijke activiteit, die onvoldoende is gecompenseerd
door een daling van de energie-inname.’
voor alle suiker vormen (Soenen S, Westerterp-Plantenga
MS. No differences in satiety or energy intake after high-
fructose corn syrup, sucrose, or milk preloads. The Ame-
rican journal of clinical nutrition. 2007;86(6):1586-94.)
en ook voor alcohol. Om overgewicht te vermijden dienen
dan ook minder suikerhoudende en alcoholische dranken
te worden geconsumeerd, dan wel veel meer lichamelijke
activiteit in het dagprogramma te worden opgenomen om
de energie weer te verbranden.
Zo consumeren wielrenners tijdens de wed­strijden veel
suikers om hun prestatievermogen op peil te houden
zonder dat dit enig effect heeft op hun lichaamsgewicht.
Voor kinderen is in dit kader het regelmatig gebruik van
suikerhoudende fris- en energiedrank sterk af te raden.
COMMENTAAR:
Prof. dr. ir. Gertjan Schaafsma
(
Schaafsma Advisory Services,
Scherpenzeel)