9
|
Suikerinname en de prevalentie van diabetes type 2
Suiker in perspectief, mei 2013
SLIMMER is het preventieproject dat zich richt op
diabetes mellitus type 2. Het is de implementatie van
de SLIM-interventie – ontwikkeld door Universiteit
Maastricht en Wageningen Universiteit – gericht
op mensen met een hoog risico op diabetes. Met die
interventie is aangetoond dat 50% van diabetes type 2
kan worden voorkomen. De huisarts spoort de mensen
op via het HIS, waarna ze één jaar worden begeleid
door fysiotherapeut (wekelijkse sportles) en diëtist
(
zeven keer voedingsadvies). Meer informatie:
Er is sprake van een epidemische toename van de
prevalentie van diabetes type 2. Het aantal patiënten
met deze ziekte werd in 2011 wereldwijd geschat op
349
miljoen. De WHO verwacht dat tussen 2005
en 2030 het aantal doden als gevolg van diabetes
zal verdubbelen. Kenniscentrum suiker en voeding
heeft een nieuwe position paper
1
over diabetes
mellitus gemaakt. Download de position paper via
.
Statistische associatie, geen interventie
De Amerikaanse onderzoekers vonden een correlatie tus-
sen zowel de mate als de duur van de suikerinname en een
hogere diabetesprevalentie. Ze concluderen dat daarmee
de verschillen in de inname van suiker en de statistische
variatie in diabetesprevalentie bij de verschillende bevol-
kingen zijn verklaard. Maar dat zijn verbanden op popula-
tieniveau, er kan op basis van dit onderzoek geen uitspraak
worden gedaan over de oorzaak. Prof.dr.ir. Edith Feskens
(
hoogleraar Preventie overgewicht, diabetes en hart- en
vaatziekten, Wageningen Universiteit) vindt dat het onder­
zoek naar verbanden tussen de diabetesprevalentie per
land en de nationale gegevens over voedselverbruik netjes
is uitgevoerd.’Maar het gaat om een statistische associatie
en niet om een interventie. Bovendien is het opvallend dat
erkende diabetesrisicofactoren zoals leeftijd en lichame-
lijke activiteit in dit onderzoek geen effect hebben. Ook is
het opmerkelijk dat dit onderzoek suggereert dat calorieën
er niet toe doen, terwijl interventiestudies het tegendeel
bewijzen.’ Feskens is duidelijk. ‘Suiker speelt alleen met
het oog op overgewicht een rol bij het ontstaan van dia­
betes, en dan als bron van calorieën. Dat geldt niet speci-
fiek voor suiker, maar voor alle calorieënleveranciers.’ Ze
benadrukt het belang van onderzoek naar deze thema’s.
Uit dit onderzoek blijkt maar weer dat daar nog altijd
verwarring over bestaat.’ De onderzoekers noemen zelf ook
enkele beperkingen van hun onderzoek. De resultaten die
ze presenteren zijn op bevolkingsniveau en niet op indivi-
dueel niveau. Ook de gegevens over de suikerconsumptie
wijken mogelijk af van de werkelijke individuele inname.
Geen direct verband
De Expert Consultation on Carbohydrates in Human
Nutrition van de FAO/WHO heeft vastgesteld dat er
geen direct verband is tussen het ontstaan van diabetes
en sacharose of andere suikers. Vele wetenschappelijke
publicaties noemen obesitas als belangrijkste oorzaak voor
diabetes. Behoud van een gezond lichaamsgewicht door
een gezonde voeding en voldoende lichamelijk activiteit
zijn belangrijke adviezen om diabetes te voorkomen
.
Interview
1
De inhoud staat onder toezicht van de hoogleraren prof.
dr. ir. E.J.M. Feskens (Wageningen Universiteit), prof. dr.
L.J.C. van Loon (Maastricht University) en prof.dr.ir.
G. Schaafsma (Schaafsma Advisory Services, Scherpenzeel)
HUISARTS GEBRUIKT HIS
Nieuw:
position paper
over diabetes mellitus
Prof.dr.ir.
Edith Feskens