Belangstelling voor
gezonde voeding
Evers ziet de toename van de belangstelling voor
voeding als belangrijkste trend voor de diëtetiek:
‘Voeding is ‘hot’ en iedereen is ermee bezig. Het
belang groeit door de veroudering van de bevolking,
er komt meer prioriteit te liggen bij volksgezondheid
en gezondheidsbevordering en voeding wordt steeds
meer een geneesmiddel.’ Voor Evers staat de trend
van veroudering van de bevolking in combinatie met
het beleid van langer thuisblijven bovenaan haar pri-
oriteitenlijst. Evers: ‘Hoe zorgen we op een slimme
manier dat thuiswonende ouderen niet ondervoed
raken?’ Met deze vraag moet de eerstelijnsgezond-
heidszorg aan de slag.
Positie van diëtisten in
ketenzorg en profilering
Evers: ‘Diëtisten zijn onderdeel van behandelteams
en dat geldt vooral voor diëtisten in zieken- en
verpleeghuizen, maar ook in de eerstelijnsgezond-
heidszorg. Interprofessionele samenwerking vindt al
uitgebreid plaats in Nederland. Hierbij ondersteu-
nen apps en dergelijke de behandeling van diëtisten
in een zogenaamde ‘blendend care-aanpak’ en deze
moeten geïntegreerd worden in de praktijk van de
toekomst zonder de diëtist te vervangen.’ De inzet
van technologische innovaties draagt bij aan de pro-
filering van de diëtetiek. Evers vindt profilering van
diëtisten van cruciaal belang voor de toekomst van
de diëtetiek. Hierbij richt de NVD zich volgens Evers
op patiënten (met welke klacht ga je naar de dië-
tist?), verzekeraars (wat krijgt de patiënt vergoed?)
en verwijzers (wie verwijs je op welk moment naar
de diëtist?). In de jaren negentig is in de Artsenwij-
zer Diëtetiek vastgelegd welke behandeling het beste
kan worden ingezet bij welke aandoening. De Art-
senwijzer, ook bedoeld voor praktijkondersteuners
en verpleegkundigen) is onlangs geactualiseerd en
wordt momenteel grondig door de NVD herzien. Dit
draagt zeker bij aan de profilering van de diëtist.
Veroudering bevolking
Diversiteit bevolking
Bewustere cliënten
Persoonlijk advies
Verantwoordelijkheid voor adviezen
en kosteneffectieve behandelingen
Prioriteit bij volksgezondheid
en gezondheidsbevordering
Bereidheid tot multidisciplinaire samenwerking
Voeding wordt geneesmiddel
Technologische innovaties
Simulaties inzetten bij (bij)scholing
DE TIEN AMERIKAANSE AANJAGERS
VOOR VERANDERING
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
is de beroepsvereniging van diëtisten. De NVD
vertegenwoordigt diëtisten uit alle werkvelden
en kent ongeveer 35 inhoudelijke netwerken,
terwijl bij de Diëtisten Coöperatie Nederland
(DCN) diëtisten zijn aangesloten die werkzaam
zijn in de vrije vestiging. De DCN bestaat uit 240
diëtistenpraktijken en de NVD heeft circa 3.000
leden. De NVD geeft onder meer het
Nederlands Tijdschrift voor Voeding en
Diëtetiek uit en de DCN heeft vorig jaar voor de
tiende keer het Voedingsdagboek uitgegeven.
Voor de DCN en de NVD was 2016 een
lustrumjaar. In 2016 bestond de DCN 25 jaar en
de NVD 75 jaar.
De toekomstige praktijk van de diëtetiek
|11
Suiker in perspectief, april 2017