17
|
In de media
Suiker in perspectief, mei 2013
Het verschil in verzadiging
tussen een kersendrank met
fructose of glucose
Sinds de jaren zeventig is in de Verenigde Staten het ge-
bruik van fructose in de voeding aanzienlijk toegenomen,
met name door het gebruik van High Fructose Corn
Syrup (HFCR, circa 55% fructose en 45% glucose) in de
levensmiddelenindustrie. Gelijktijdig is de prevalentie
van obesitas gestegen. Onderzoekers onder leiding van
Kathleen Page van de Yale University School of Medicine
publiceerden onlangs de resultaten van hun studie naar
het effect in de hersenen van kersendrankjes met fruc-
tose en met glucose (JAMA 2013;309:63-70). Gezonde
vrijwilligers (n=20) kregen twee maal een kersendrank
aangeboden terwijl ze in de MRI-scanner lagen. De
ene keer was de drank gezoet met fructose, de andere
keer met glucose. Vooraf werd een scan gemaakt, bloed
afgenomen en gaven de deelnemers aan hoeveel trek ze
hadden voor en na de kersendrank.
IN DE MEDIA
IN DE MEDIA is de rubriek waarin wetenschappers commentaar
geven op een onlangs verschenen mediabericht naar aanleiding
van voedingsonderzoek