Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 6

SUPERFOODS BIJVOORBEELD
Het eten van superfoods zou onze voorouders
gezond hebben gemaakt, beweren sommige
enthousiaste gebruikers. Aloë vera, chiazaad,
gojibessen, quinoa en tarwegras zijn daar
voorbeelden van. Diverse (super)markten en
winkels bieden ze inmiddels te koop aan.
Maar de meeste Nederlanders hebben nog
nooit superfoods gekocht, blijkt uit het GfK-
onderzoek. Superfoods zijn met name populair
in de drie grote steden (en randgemeenten).
Dat superfoods een hoog gehalte aan
antioxidanten zou hebben, spreekt veel mensen
aan. Superfoods is geen wettelijk vastgelegde
term. Dus ook knoflook, vette vis, sommige
noten en bijvoorbeeld chocolade worden wel
superfoods genoemd. Superfoods, de hype van
de eerste helft van 2015? Elke deskundige die
om commentaar wordt gevraagd geeft
hetzelfde antwoord: gezond eten is een
kwestie van een gevarieerde keuze uit diverse
producten. ‘Een overgrote meerderheid van de
Nederlanders gelooft nog steeds meer in de
Hollandse Pot dan in dure en exotische
superfoods’, aldus Elly Kaldenberg, vice-
voorzitter van de NVVL. ‘Doe maar gewoon
dan eet je gezond genoeg’, is in de meeste
Nederlandse huishoudens het leidend motto.
Daarom zijn de Schijf van Vijf en Sonja Bakker
ook zo populair. Zelfbenoemde goeroes die ons
schuldcomplexen aanpraten, moraliserende
vingers opsteken bij ‘gewoon’ eten of exotische
diëten aanprijzen, krijgen in ons land
nauwelijks voet aan de grond.’
eigen onderzoeksresultaten niet opblazen, dat zou
een stap in de juiste richting zijn. De feiten zijn niet
het einde van het debat maar juist het begin, zei prof.
dr. Hedwig te Molder in haar oratie aan Wageningen
University (lees ook
met haar in een
eerdere ‘Suiker in Perspectief’.
Suikergoeroe Robert Lustig
Dit voorjaar (8 mei 2015) kwam de Amerikaanse
prof.dr. Robert Lustig uitgebreid aan het woord in
het programma ‘RTL Late night’. Lustig is een
kinderarts, werkzaam bij de afdeling endocrinologie
aan de Universiteit van California, die al jaren een
oorlog tegen suiker voert. Sinds zijn YouTube-film-
pje ‘Sugar: the bitter truth’ (5,8 miljoen views) is hij
bekend als strijder tegen suiker. Er zijn inmiddels
vele exemplaren van zijn boeken verkocht, het boek
‘Fat chance’ werd een New York Times bestseller.
Vooral fructose is volgens de ‘suikergoeroe’ de
boosdoener. Het zou giftig zijn, vergelijkbaar met
alcohol en cocaïne. Het is bekend dat een hoge
inname van suiker, zoals een teveel van iedere stof,
negatieve gezondheidseffecten kan hebben.
Het merendeel van de voedingswetenschappers
vindt het verhaal van Lustig overdreven en omstre-
den. Na de RTL-uitzending verscheen een uitgebrei-
de tegenreactie in
Prof.dr. David Katz,
verbonden aan Yale University, noemt de bewering
van Lustig dat suiker per definitie slecht is ‘boeren-
bedrog’. Kenniscentrum suiker & voeding vroeg
diverse Nederlandse wetenschappers naar
hun visie op de beweringen van Lustig. Lees hier
.
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
6|
Voedingshypes en voedingsgoeroes
Suiker in perspectief, september 2015
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...22
Powered by FlippingBook