Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 8

GEDRAG VERANDEREN IN DRIE FASEN
Om consumentengedrag te veranderen worden
er drie belangrijke fasen onderscheiden. Fase
één is het informeren van de consument
(kennis). Zo wordt geprobeerd om de houding/
attitude te veranderen (fase twee). Als de
houding voor bepaalde producten positief is,
komt de consument in actie (fase drie:
gedragsverandering). Er gaan vaak generaties
overheen voordat gedragsverandering blijvend
is. Maar soms gaat het in een kort moment. De
winkel in lopen en de informatie over een
nieuw product bekijken (kennis), vaststellen dat
het wat is (attitude) en vervolgens kopen
(gedrag).
binnen dan een positieve boodschap, maar uiteinde-
lijk heeft een positief geformuleerde boodschap veel
meer effect. En daar gaat het om. De berichten die via
social media de ronde doen, brengen mensen vaak
in verwarring, en dat heeft op mensen een verschil-
lende uitwerking. De ene consument denkt ‘hé, dat is
interessant, daar wil ik alles van weten’, en gaat uit
op verder onderzoek. De belangstelling voor gezonde
voeding is gewekt, positief dus! Een andere consu-
ment daarentegen denkt ‘ze zeggen allemaal iets
anders, ik bepaal zelf wel wat ik doe’. Op die laatste
groep kunnen de verwarringzaaiende berichten dus
wel een negatief effect hebben.’
De diëtist heeft autoriteit
Eilander vindt dat diëtisten gebruik moeten maken
van deze ontwikkelingen in het overdragen van
kennis. ‘Als diëtist heb je een bepaalde autoriteit, er
wordt geloof gehecht aan wat jij zegt. Mensen horen
via diverse kanalen positieve en negatieve informatie,
daardoor gaan ze twijfelen en raken ze in verwarring.
Maar ze staan op dat moment wel open voor
informatie over gezonde voeding. Dit geeft de diëtist
de kans om de juiste kennis over te dragen. Want veel
kennis en informatie overdragen is belangrijk, het is
de eerste stap naar gedragsverandering (zie kader op
deze pagina). Laat zien dat jij de expert bent. Vul de
kennis van de consument aan en corrigeer eventueel
onjuiste kennis'. Benadruk de positieve aspecten van
voeding, zegt Eilander. ‘Zo ben je een belangrijke
schakel in het proces van gedragsverandering naar
gezonde eetgewoonten’.
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
'Laat zien dat jij de expert bent. Vul
de kennis van de consument aan en
corrigeer eventueel onjuiste kennis.'
8|Buig negatieve en onjuiste berichten om in iets positiefs
Suiker in perspectief, september 2015
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...22
Powered by FlippingBook