Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 18 Next Page
Page Background

‘Diëtist: timmer aan de weg’

|11

Suiker in perspectief, februari 2016

‘Aan de ene kant denken huisartsen ‘voeding is simpel’

maar aan de andere kant vinden ze het zo ingewikkeld

dat ze er niet aan beginnen, zegt prof.dr. Lisbeth

Mathus-Vliegen. Er zijn succesvolle voorbeelden van

diëtisten die goed en enthousiast samenwerken met

huisartsen. Maar het kan beter.’

‘Diëtist: timmer aan de weg’

‘Huisartsengroepen vragen mij ontzettend vaak om

een lezing over voeding voor ze te geven maar de

aandacht voor voeding is nog steeds niet structureel.

Het is hap-snap’, zegt prof.dr. Lisbeth Mathus-

Vliegen, maag-, darm-, leverarts (AMC, Amsterdam).

‘Er zijn in het verleden al veel hervormingen in het

geneeskunde-onderwijs geweest, maar als de uren

moeten worden verdeeld is er maar weinig tijd voor

het onderwerp voeding.’ Terwijl de huisartspraktijk

wel een belangrijke plek is om voedingsvoorlichting

te geven. De gemiddelde huisarts ziet in vrij korte

tijd een groot deel van de bij hem of haar

ingeschreven patiënten (in één jaar 75% en in drie

jaar 90% van de patiëntenpopulatie). Onder hen ook

patiënten die met publieksgerichte voorlichting

moeilijk te bereiken zijn.

PROF.DR. LISBETH MATHUS-VLIEGEN

OVER SAMENWERKING HUISARTS EN DIËTIST