‘Diëtist: timmer aan de weg’
|11
Suiker in perspectief, februari 2016
‘Aan de ene kant denken huisartsen ‘voeding is simpel’
maar aan de andere kant vinden ze het zo ingewikkeld
dat ze er niet aan beginnen, zegt prof.dr. Lisbeth
Mathus-Vliegen. Er zijn succesvolle voorbeelden van
diëtisten die goed en enthousiast samenwerken met
huisartsen. Maar het kan beter.’
‘Diëtist: timmer aan de weg’
‘Huisartsengroepen vragen mij ontzettend vaak om
een lezing over voeding voor ze te geven maar de
aandacht voor voeding is nog steeds niet structureel.
Het is hap-snap’, zegt prof.dr. Lisbeth Mathus-
Vliegen, maag-, darm-, leverarts (AMC, Amsterdam).
‘Er zijn in het verleden al veel hervormingen in het
geneeskunde-onderwijs geweest, maar als de uren
moeten worden verdeeld is er maar weinig tijd voor
het onderwerp voeding.’ Terwijl de huisartspraktijk
wel een belangrijke plek is om voedingsvoorlichting
te geven. De gemiddelde huisarts ziet in vrij korte
tijd een groot deel van de bij hem of haar
ingeschreven patiënten (in één jaar 75% en in drie
jaar 90% van de patiëntenpopulatie). Onder hen ook
patiënten die met publieksgerichte voorlichting
moeilijk te bereiken zijn.
PROF.DR. LISBETH MATHUS-VLIEGEN
OVER SAMENWERKING HUISARTS EN DIËTIST