Suiker in perspectief editie 28 deel 2 | Februari 2014 - page 25

Eetgewoonten bijschaven om je
lichaam in betere conditie te
brengen, lijkt eenvoudig maar
is dat niet altijd. Eten en
drinken is nu eenmaal niet
een optelsom van energie en
nutriënten, ook smaak, omgeving en persoonlijk-
heidskenmerken zijn van invloed. De sporter die
hard traint om zijn of haar prestaties te verbeteren,
moet ook bereid zijn om de voeding bij te schaven.
Sportdiëtist Anja van Geel begeleidt al jaren groepen
van sporters bij het optimaliseren van hun voeding.
Ze heeft een eigen praktijk en maakt deel uit van
NOC*NSF Team Voeding. Ze begeleidt vooral
talentsporters die verblijven op het CTO (Centrum
voor Topsport en Onderwijs, zie ook pagina 13)
Papendal. ‘NOC*NSF heeft mij gevraagd om de
begeleiding voeding op alle CTO’s en Nationale
Trainingscentra (NTC) te coördineren.’
Het afgelopen jaar heeft Van Geel – samen met
collega’s – in opdracht van NOC*NSF een Leerlijn
Voeding samengesteld, met onder anderen een
‘E-learning Module Voeding’. Over de leerlijn merkt
ze op: ‘Het is de basis voor iedereen.’
Naslagwerk voor de sporter
Van Geel vertelt dat het scouten van de talenten
start in de regio’s. ‘Die sporter woont nog thuis.
De voedingsvoorlichting richt zich in die fase ook op
de thuissituatie. Dat is een andersoortige benadering
dan de sporter die inmiddels woont op een CTO
(Papendal, Heerenveen, Amsterdam, Eindhoven/
Den Bosch), daar traint en naar school gaat.’
NOC*NSF vindt dat er geen redenen zijn te beden-
ken waarom je niet zou kiezen voor een gezonde
sportvoeding. De bewoners van de CTO’s merken dat
voortdurend. ‘We brengen in kaart welke bagage ze
aan voeding hebben en leren hen wat de belangrijke
voedingspijlers van een wedstrijdprogramma zijn.
Daarvoor maken we bijvoorbeeld gebruik van de
E-learning Module Voeding.’ De module – samen-
gesteld door de Hogeschool van Arnhem en
Nijmegen en NOC*NSF – is geschreven voor alle
sporters die op een CTO wonen of gebruik maken
van een NTC. De module is een naslagwerk voor de
CTO/NTC-sporter over algememe sportvoeding.
Er worden ook specifieke onderwerpen toegelicht
zoals wedstrijdvoorbereiding, reizen, gewichts-
problemen en sportvoedingssupplementen.
‘Maar omdat ze zo’n druk programma hebben, komt
het er vaak niet van om zich verder te verdiepen in
de diverse onderwerpen. Daarom organiseren we
binnen de Leerlijn Voeding nu ook workshops, om
zo de theorie te vertalen naar de praktijk. ‘Heel leuk
om te doen, vertelt Van Geel. ‘Zeker omdat we
multidisciplinair werken en je dicht bij de werkvloer
bent. Je kunt producten laten zien, proeven, zoeken
naar oplossingen en maatwerk bieden.’
Multidisciplinaire samenwerking
Het multidisciplinaire team (met onder anderen
diëtist, coach, lifestyle-coach, sportarts en chefkok
Erik te Velthuis) organiseerde in januari bijvoor-
beeld een workshop over ‘herstellen’. ‘Voor de
nieuwkomers is de workshop over algemene voeding
belangrijk. Wat zijn eiwitten, koolhydraten? Als je
tegen een CTO’er zegt ‘na de training heb je 20 gram
eiwit nodig’, wat is dat dan? En dan komen er ook
nog de koolhydraten bij, dat wordt ingewikkeld.’
'Wanneer eet je wat, in welke
vorm en op zo’n manier dat je
ook nog geniet van eten en
drinken?'
Nieuwe Leerlijn Voeding is de basis voor iedereen
|25
Suiker in perspectief 28 deel 2, februari 2014
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook