Suiker in perspectief editie 28 deel 2 | Februari 2014 - page 31

Nieuwsflitsen
|31
SSuiker in perspectief 28 deel 2, februari 2014
Sterke toename
Ondanks alle preventiemaatregelen is het aantal
kinderen met overgewicht en obesitas sterk toegeno-
men. Marokkaanse, Surinaamse en vooral Turkse
kinderen kampen vaker met overgewicht dan Neder-
landse kinderen. Sprekers benadrukten dat kinderen
nog steeds te weinig bewegen en ongezonde eet-
gewoontes hebben. Ze eten bijvoorbeeld nog altijd
veel te weinig groente en fruit. In één van de work-
shops was het thema de relatie tussen voeding en
epigenetica. Zo blijkt dat zwangere vrouwen die
tijdens de Hongerwinter ondervoed waren, kinderen
kregen die later vaker overgewicht ontwikkelden.
Dit betekent dat een slechte kwaliteit van de voeding
– bijvoorbeeld een tekort aan foliumzuur – een direct
effect kan hebben op de expressie van genen.
Multifactorieel
Het debat tussen wethouder Eric van der Burg
(Gemeente Amsterdam) en prof.dr. Gertjan Schaafsma
(Schaafsma Advisory Services) leidde tot de conclusie
dat het overgewichtsprobleem multifactorieel is en
zowel overheid, industrie als individu verantwoordelijk
zijn. Prof.dr. Jaap Seidell (VU medisch centrum
Amsterdam) benadrukte in zijn presentatie het belang
van langdurige begeleiding van jongeren met over-
gewicht omdat er grote kans is op terugval.
Met een budget van bijna negen miljoen euro is op
1 januari 2014 het MooDFOOD project van start
gegaan. MooDFOOD staat voor Multi-country
cOllaborative project on the rOle of Diet, Food-related
behaviour, and obesity in the prevention of Depression.
Prof.dr. Marjolein Visser en dr.ir. Ingeborg Brouwer
– afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije
Universiteit (VU) – leiden het project en werken samen
met de afdeling Psychiatrie en Klinische Psychologie
van het VU medisch centrum. Het MooDFOOD
consortium – met daarin dertien andere partners
verdeeld over Europa – bundelt expertise op het
gebied van voeding, consumentengedrag, psychiatrie
en preventieve psychologie en gebruikt een unieke
integrale aanpak. De komende vijf jaar zal onderzoek
gedaan worden naar de relatie tussen voeding en
depressie en de onderliggende mechanismen. Deze
kennis zal worden gebruikt om nieuwe
voedingsstrategieën te ontwikkelen die helpen om
depressie te voorkomen.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam, februari 2014
Onderzoek relatie
voeding en depressie
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34
Powered by FlippingBook