Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 22

RICHTLIJNEN GOEDE VOEDING 2015
die in kassen geteeld is of van heel ver komt? Kijk ook
eens naar de mogelijkheden van de diverse koolsoor-
ten: die zijn compact, hoeven niet in de koeling, komen
niet uit de kas, er zijn heerlijke salades van te maken
en vergeet de oer-Hollandse gerechten zoals stamppot-
ten niet. Een keer per week peulvruchten op het menu
is natuurlijk ook goed, zeker als de peulvruchten van
Nederlandse bodem komen en vlees vervangen. Noten
zijn niet per se milieuvriendelijk, het ligt er aan hoe je
ze gebruikt. Komen ze in plaats van vlees, dan is het
goed, maar als iedereen ineens heel veel noten extra
gaat eten, dan kan het wel een probleem zijn.’
Rood of wit vlees
Het advies in de Richtlijnen goede voeding om de
consumptie van rood vlees te beperken, kun je zo lezen
dat wit vlees (kippen, kalkoenen, eenden, ganzen en
tamme konijnen) beter is. ‘In grote lijnen is wit vlees
duurzamer dan rood vlees’, licht Blonk toe. ‘Kip is weer
duurzamer dan kalkoen, maar rundvlees dat afkomstig
is van een koe die jarenlang melk heeft gegeven, kan
ook duurzaam zijn omdat het eigenlijk een bijproduct
is. Die duurzaamheid hangt natuurlijk ook weer samen
met de zuivelconsumptie, als die daalt, zijn er minder
melkkoeien nodig.’
Bij vette vis is het voor voedingsvoorlichters niet zo
moeilijk om een duurzaamheidsadvies te geven: haring
en makreel zijn altijd goed, en voor de andere vis-
soorten is de VISwijzer
en goede
leidraad.
Volkorenproducten en thee
‘Niet alleen qua gezondheid, maar ook wat betreft
duurzaamheid scoren volkorenproducten veel beter
dan geraffineerde producten, omdat die laatste meer
bijproducten opleveren die meestal verwerkt worden
in de mengvoederindustrie. Het betekent milieuwinst
als mensen direct het totale graanproduct eten, dan
hoeft de omweg via dieren niet gemaakt te worden.
Thee is volgens onze berekeningen okay, het komt
weliswaar van ver, maar het kan per schip vervoerd
worden, dat betekent dat het weinig belastend is voor
het milieu. Waar bij thee nog wel veel winst te behalen
is, is het gebruik van water. De meeste mensen vullen
hun waterkoker royaal, terwijl ze maar één kopje thee
willen zetten. Dat kost veel energie: verwarm alleen
INFORMATIE EN TOOLS
Blonk werkt regelmatig samen met het Voedings-
centrum en Natuur & Milieu. Voor die laatste
organisatie heeft Blonk Consultants onlangs het
programma ‘Menu van Morgen’ gelanceerd, dat
antwoord geeft op de vraag hoe we duurzaam
en gezond kunnen eten. Het bedrijf heeft ook
het programma Optimeal® ontwikkeld.
Op 3 december, tijdens het symposium ‘Van
nieuwe Richtlijnen goede voeding naar de prak-
tijk’ is er een live-demonstratie van Optimeal® en
kunnen voedingspatronen op zowel volwaardig-
heid als duurzaamheid doorgerekend worden.
Suiker in perspectief, november 2015
22 |
Richtlijnen goede voeding onder duurzaamheidsloep
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28
Powered by FlippingBook