Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 23

de hoeveelheid water die je nodig hebt. Over water
gesproken: dat komt er in de Richtlijnen goede voe-
ding bekaaid vanaf, terwijl het natuurlijk een prachtige
vervanging is van frisdranken. Het is een gemiste kans
om de geweldige kwaliteit van het Nederlandse kraan-
water niet ter sprake te brengen. Die wegwerpflesjes
zijn nergens voor nodig, maar wel erg milieubelastend.’
Blonk is dus enthousiast over de kansen die de Richt-
lijnen goede voeding bieden: ‘We kunnen qua duur-
zaamheid een enorme slag maken door binnen de
productgroepen de juiste keuzes te maken. Er is een
milieuwinst van 40-50% te behalen ten opzichte van de
voeding die we nu gebruiken.’
‘De meeste mensen vullen
hun waterkoker royaal,
terwijl ze maar één kopje
thee willen zetten.’
KEUKENZOUT
Beperk de inname van keukenzout
tot maximaal 6 gram per dag.
Het is overtuigend aangetoond dat een vermin-
dering van de natriuminname de bloeddruk
(een belangrijke risicofactor voor hart- en
vaatziekten) verlaagt.
ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN
Drink geen alcohol of in ieder geval
niet meer dan één glas per dag.
Het is overtuigend aangetoond dat een hoog al-
coholgebruik het risico op beroerte verhoogt en
dat bingedrinken (60 gram of meer alcohol per
gelegenheid) het risico op coronaire hartziek-
ten verhoogt. De bevindingen voor een matig
alcoholgebruik wijzen op zowel gunstige als
ongunstige verbanden tussen alcoholconsumptie
en risico’s op chronische ziekten.
Suiker in perspectief, november 2015
Richtlijnen goede voeding onder duurzaamheidsloep
| 23
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28
Powered by FlippingBook