Table of Contents Table of Contents
Previous Page  10 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 32 Next Page
Page Background

en boter. Dr.ir. Gerda Feunekes, directeur van het

Voedingscentrum, zegt hierover in de meest recente

GrAADMETER (p

eriodiek van de Gezondheidsraad):

‘Wetenschappelijk is dat correcter, het bewijs is op

dit niveau geleverd. Daarnaast kan een advies in

termen van vervanging op meer gehoor rekenen dan

een advies dat geen alternatieven benoemt’.

Leerzame huisbezoeken

Circa vijftig jaar geleden hield Tia Pijlmanspreekuur

in een huisartsenpraktijk in Utrecht. Ze had geen

‘ketenzorg’ nodig om multidisciplinair te werken

en hield al ‘keukentafelgesprekken’ lang voordat

dit woord een andere betekenis kreeg. De patiënten

van deze huisartsenpraktijk woonden vooral in

arbeidersbuurten. ‘Mijn eerste consult was altijd

een huisbezoek. Zo ontzettend leerzaam. Ik heb daar

in mijn diëtistenleven veel aan gehad, ook − of

misschien wel juist − in de ziekenhuizen en het

verpleeghuis waar ik later werkte. Die kennis doe je

niet op tijdens je studie of in de spreekkamer.’

De huiskamers en keukens boden haar inzicht in hoe

mensen leefden. ‘Voor hen waren andere voedings-

aspecten belangrijker dan voor mij en de mensen in

mijn eigen omgeving.’ In de arbeiderswijken

woonden families vaak dicht bij elkaar. ‘Er was een

enorm saamhorigheidsgevoel. Als een van de gezins-

leden moest afvallen, gaf ik eenvoudige, concrete

adviezen. Ik merkte regelmatig dat het hele gezin

daarna beter at, en soms straalde dit zelfs nog verder

uit naar de familie of buurtgenoten.’

Van schaarste naar overvloed

Het Voedingscentrum heeft een boek uitgegeven

over 70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland

‘Van schaarste naar overvloed’. In het boek staat

bijvoorbeeld dat het Voedingscentrum in 1981,

toen Nederland in een economische crisis verkeer-

de, samen met het Nibud de brochure Goed eten

voor weinig geld uitgaf. Deze viel niet bij iedereen

in de smaak. Zo weigerde de Sociale Dienst van

Rotterdam zelfs om de folder te verstrekken:

het zou stigmatiserend zijn. Feunekes meldt in de

GrAADMETER dat ze ook demensen met een lagere

sociaal economische status willen bereiken. ‘We

laten zien dat gezond et en niet duur hoeft te zijn.

We hebben bijvoorbeeld samen met het Nibud het

boekj

e Lekker voor weinig u

itgegeven. Daarin staan

gezonde lekkere maaltijden voor rond twee euro per

persoon.’ Het boek kost echter € 12,95, exclusief

verzendkosten.

10|

75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland

Suiker in perspectief, maart 2016

'Ik merkte regelmatig dat het hele gezin

daarna beter at, en soms straalde dit zelfs nog

verder uit naar de familie of buurtgenoten.’