Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

kennis- en informatiebron zijn. De suikersector

beseft dat suiker en andere producten een deel

vormen van de gezondheidsproblemen die zich in

onze samenleving voordoen. Maar de sector wil ook

haar aandeel hebben in de oplossing. Ten onrechte

wordt suiker neergezet als ‘verslavend’, als ‘gif’.

Zo wordt er door sommigen nu naar gekeken.

Te veel suiker kan leiden tot overgewicht, maar dat

geldt voor alle energierijke producten wanneer die

in overmaat worden geconsumeerd. Het gaat altijd

om een teveel aan calorieën. Ik denk dat het heel

belangrijk is dat de kennis over suiker en de rol

van suiker in de voeding wordt vergroot. Dat is het

primaire doel.’ Hij noemt ook het belang van meer

inzicht in de suikerconsumptie van de Nederlandse

bevolking. ‘Met name moeten we ook meer aandacht

schenken aan de economisch zwakkere groepen uit

de samenleving. Hoeveel suiker wordt er gebruikt,

wat zijn de motieven daarachter, en welke

alternatieven zijn er? Wat is de rol van suiker bij het

ontstaan van chronische ziekten, bij cognitie en bij

lichamelijke prestaties? Toegepast wetenschappelijk

onderzoek is van belang voor de communicatie van

het kenniscentrum.’ Het wetenschappelijk onderzoek

dat wordt gefinancierd, kan verder reiken dan het

thema suiker en gezondheid. ‘Duurzaamheid in

relatie tot gezonde voeding is bijvoorbeeld zo’n

thema.’ Kok vertelt dat in onderzoek de samen-

werking met anderen wordt gestimuleerd. Zoals

bijvoorbeeld NWO (Nederlandse Organisatie voor

Wetenschappelijk Onderzoek), ze dragen ook bij

aan de financiering. Dat helpt in discussies over de

geloofwaardigheid van de bevindingen.’

‘We hanteren de richtlijnen

van de Gezondheidsraad en

zijn waar nodig kritisch ten

aanzien van de suikerindustrie

en de suikerverwerkende

industrie.’

6|

‘De suikersector wil deel van de oplossing zijn’

Suiker in perspectief, maart 2016