kennis- en informatiebron zijn. De suikersector
beseft dat suiker en andere producten een deel
vormen van de gezondheidsproblemen die zich in
onze samenleving voordoen. Maar de sector wil ook
haar aandeel hebben in de oplossing. Ten onrechte
wordt suiker neergezet als ‘verslavend’, als ‘gif’.
Zo wordt er door sommigen nu naar gekeken.
Te veel suiker kan leiden tot overgewicht, maar dat
geldt voor alle energierijke producten wanneer die
in overmaat worden geconsumeerd. Het gaat altijd
om een teveel aan calorieën. Ik denk dat het heel
belangrijk is dat de kennis over suiker en de rol
van suiker in de voeding wordt vergroot. Dat is het
primaire doel.’ Hij noemt ook het belang van meer
inzicht in de suikerconsumptie van de Nederlandse
bevolking. ‘Met name moeten we ook meer aandacht
schenken aan de economisch zwakkere groepen uit
de samenleving. Hoeveel suiker wordt er gebruikt,
wat zijn de motieven daarachter, en welke
alternatieven zijn er? Wat is de rol van suiker bij het
ontstaan van chronische ziekten, bij cognitie en bij
lichamelijke prestaties? Toegepast wetenschappelijk
onderzoek is van belang voor de communicatie van
het kenniscentrum.’ Het wetenschappelijk onderzoek
dat wordt gefinancierd, kan verder reiken dan het
thema suiker en gezondheid. ‘Duurzaamheid in
relatie tot gezonde voeding is bijvoorbeeld zo’n
thema.’ Kok vertelt dat in onderzoek de samen-
werking met anderen wordt gestimuleerd. Zoals
bijvoorbeeld NWO (Nederlandse Organisatie voor
Wetenschappelijk Onderzoek), ze dragen ook bij
aan de financiering. Dat helpt in discussies over de
geloofwaardigheid van de bevindingen.’
‘We hanteren de richtlijnen
van de Gezondheidsraad en
zijn waar nodig kritisch ten
aanzien van de suikerindustrie
en de suikerverwerkende
industrie.’
6|
‘De suikersector wil deel van de oplossing zijn’
Suiker in perspectief, maart 2016