De resultaten moeten net als in het verleden
ook worden gepubliceerd, bij voorkeur in
wetenschappelijke (peer-reviewed) tijdschriften.
‘Vanzelfsprekend worden uitkomsten die niet of
minder gunstig zijn ook gepubliceerd.’
Communicatie belangrijke taak
De informatievoorziening van Kenniscentrum
suiker & voeding richt zich op intermediaire
doelgroepen zoals gezondheidsprofessionals en
media. ‘Maar ook de beleidssector en NGO’s
(Niet-Gouvernementele Organisaties). Ik vind
communicatie een erg belangrijke taak en ook daarin
zal de WR het kenniscentrum adviseren. Het gaat
om communicatie van het kenniscentrum met de
doelgroep, maar denk ook aan de dialoog met
organisaties als het Voedingscentrum en de
Consumentenbond. Het uitgangspunt is dat het
kenniscentrum een betrouwbare plek weet te
behouden door afgewogen informatie over suiker
in de voeding te geven. Suiker heeft pluspunten en
minpunten, je moet een goede balans zien te vinden.
Waar zijn we echt onderdeel van het probleem en
waar kunnen we deel van de oplossing zijn?’ In alle
gevallen volgt het kenniscentrum de Richtlijnen
goede voeding benadrukt Kok. ‘En de adviezen van
organisaties als WHO (World Health Organization)
en bijvoorbeeld EFSA (European Food Safety
Authority), daar buigen we ons als WR
vanzelfsprekend ook over.’
‘De suikersector wil deel van de oplossing zijn’
|7
Suiker in perspectief, maart 2016
‘Vanzelfsprekend worden
uitkomsten die niet of minder
gunstig zijn ook gepubliceerd.’
Sector adviseren
Hij constateert dat door de huidige kritische houding
ten aanzien van het gebruik van suiker de sector het
niet gemakkelijk heeft. ‘De WR adviseert op welke
wijze je over verantwoord gebruik van suiker kunt
communiceren. Producten afschieten is gemakkelijk,
maar niet altijd terecht.’ Maar zegt hij: ‘We
schromen ook niet om als een suikerverwerkende
industrie of de suikerindustrie onverantwoord bezig
is, het bestuur te adviseren een en ander bij te
stellen.’