Suiker | Kristalhelder - page 6

Energie…
…van nature
Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten
vervullen een letterlijk levensbelangrijke rol in
planten. Groene planten maken koolhydraten
voor hun eigen energievoorziening. Om
koolhydraten te maken, gebruiken planten
onze belangrijkste energiebron: de zon. Dit
proces heet assimilatie of fotosynthese. Met
zonne-energie zet de plant water uit de bodem
en koolzuurgas uit de lucht om in glucose
(druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).
Die vormen samen sacharose, onze alledaagse
suiker. De plant gebruikt de suiker als energie
voor de groei of als reservebron, in de vorm
van zetmeel.
Niet alleen planten, ook mensen en dieren
kunnen de koolhydraten, die in vruchten,
knollen en wortels zijn opgeslagen, goed
gebruiken. Het proces werkt dan eigenlijk
omgekeerd: zonne-energie die is vastgelegd in
suiker kan weer worden omgezet in energie
voor ons. Suiker is dus energie van nature.
Zoals veel groenten, vruchten en knollen,
bevatten ook wortelen van nature suiker. Het
bekendste voorbeeld is natuurlijk de
beetwortel, die we kennen als suikerbiet.
Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het
loof steekt boven de grond uit en vangt het
zonlicht op dat nodig is voor het aanmaken
van suiker. Bijkomend voordeel is
het vrijkomen van zuurstof, dat bietenvelden
tot dé zuurstofleverancier van de akkerbouw
maakt. Tijdens de groeiperiode van zo’n zeven
maanden, slaat de plant de energie op in de
vorm van koolhydraten. De suiker is dus
eigenlijk het reservevoedsel voor de plant.
Behalve uit suiker, bestaat een biet ook uit
hardere vezels die voor de stevige structuur
zorgen. Deze zijn, in tegenstelling tot suiker,
niet oplosbaar in water. Alle suiker die in de
biet is opgeslagen, wordt er na de oogst
uitgehaald en gescheiden van de vezels. Ruim
250 jaar geleden werd daar de oplossing voor
gevonden. De suiker uit de biet werd
vrijgemaakt door deze op te lossen in alcohol.
Het duurde daarna nog vijftig jaar voor het
lukte dat met water te doen.
Overigens was de biet niet het eerste gewas
waaruit suiker werd gewonnen. Men had al
ontdekt dat dit met bepaalde tropische
rietsoorten kon. Door verschillende soorten
bietwortelen met elkaar te kruisen, lukte het
wetenschappers een concurrerend gewas te
kweken met een zeer hoog suikergehalte. Zo
werd Europa onafhankelijk van rietsuiker uit
de tropenlanden.
Suiker &
oorsprong
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...28
Powered by FlippingBook