Suiker | Kristalhelder - page 11

worden gebruikt als meststof voor de
landbouw.
Het dunsap is eigenlijk gewoon suikerwater.
Het bevat ongeveer 15% suiker. Door het water
te laten verdampen, wordt de vloeistof steeds
dikker en zoeter. Uiteindelijk wordt een
ingedikt sap verkregen dat voor 65% uit suiker
bestaat, diksap geheten. Via een filter wordt
het naar de kookpannen gezogen. In deze
kookpannen verdampt nog meer water en
raakt de suikeroplossing zo verzadigd dat zich
een kristalachtige brij vormt.
De kristalrijke brij valt vervolgens in een
Verdampen, centrifugeren, drogen en
koelen
koeltrog waar de kristallen aan elkaar
klonteren tot een soort zoete edelstenen. Maar
nóg is het geen suiker. In centrifuges worden
de kristallen namelijk gescheiden in suiker en
stroop. De donkere stroop wordt van de
kristalsuiker afgeslingerd. De zuivere witte
kristallen blijven over. De suiker gaat via een
droger en een koeler naar de
verpakkingsafdeling of tot nader order naar de
opslagsilo’s. De overgebleven stroop ondergaat
nog een keer dezelfde behandeling als eerst het
diksap. Wanneer daaraan de laatste suiker is
onttrokken, blijft er een stroop over die
melasse wordt genoemd. Melasse wordt onder
andere gebruikt voor het bereiden van alcohol
en bij de productie van veevoeder.
Suiker,
kristalhelder
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...28
Powered by FlippingBook