Suiker | Kristalhelder - page 13

Kristalsuiker
D
te variant is kristalsuiker, die thuis
w
ikt om (warme) dranken en
gerechten zo
Voedingsmiddelenfabrikanten gebruiken
kristalsuiker bijvoorbeeld bij de productie van
chocolade, zuiveltoetjes, koek, snoep,
frisdranken en ijs. Van kristalsuiker bestaat
ook een fijnere variant, fijne kristalsuiker, ook
wel fijne tafelsuiker genaamd.
een cocktail of een glas vers vruchtensap
wordt extra fraai door een suikerrandje.
Doop de bovenkant van het glas in wat
sinaasappelsap en druk daarna het glas in
een dun laagje suiker. Het wordt het mooist
met fijne tafelsuiker.
Tip:
Basterdsuiker
Basterdsuiker is een typisch, traditioneel
Nederlands product. Het wordt verkregen
door kristalsuiker fijn te malen of te zeven. Om
basterdsuiker bruin te kleuren wordt een
invertsuikerstroop (zie onder het kopje “Meer
soorten”) toe gevoegd in combinatie met en/of
kandijstroop en/of karamel. Zo ontstaan er
drie soorten: witte, gele en bruine
basterdsuiker. Hoe donkerder de
basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan
invertsuiker, kandijstroop, karamel en vocht.
Basterdsuiker wordt vooral gebruikt om zoete
aroma’s op te wekken in de keuken of in de
(banket)bakkerij en om het bakproces en de
bakkwaliteit te bevorderen. Basterdsuiker is
vochtiger dan kristalsuiker en kleeft daardoor
soms tot ronde klontjes aan elkaar in de zak.
In droog deeg lost basterdsuiker wel
makkelijker op dan kristalsuiker en zorgt er
bovendien voor dat het gebak minder snel
uitdroogt.
voeg een beetje donkere basterdsuiker
toe aan zelfgemaakte satésaus. De combinatie
van hartig, pittig en een tikje zoet is
onweerstaanbaar!
Tip:
Recept
Bij kletskoppen zorgt de
suiker voor een
knapperige structuur.
Recept
Zelf snoep maken?
Probeer eens deze
dadelsnoepjes.
Suiker,
kristalhelder
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...28
Powered by FlippingBook