Suiker | Kristalhelder - page 15

Kandij
Kandij is er in verschillende vormen en maten;
van witte, gele en bruine kruimelkandij tot
flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als
grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes.
Vooral deze ‘kandijknotsen’ zijn geliefd op de
koffietafel. Kandij wordt verkregen door in een
oververzadigde warme suikeroplossing zeer
langzaam grote kristallen te laten groeien. Om
donkere kandij te krijgen wordt karamel
toegevoegd. De Nederlandse arts Boerhaave
schreef kandij al driehonderd jaar geleden
voor als middel om keelpijn te verzachten.
Serveer eens kandij bij de koffie of thee,
bijvoorbeeld bij het Paasontbijt, een picknick
of high tea.
Tip:
Rietsuiker
Rietsuiker, gewonnen uit suikerriet, verschilt
in wezen niet van bietsuiker. Alleen de kleur is
doorgaans donkerder. Dit komt omdat bij de
productie van rietsuiker men korter
centrifugeert. Hierdoor blijft een klein dun
laagje donkerbruine stroop (melasse) achter
op de rietsuiker, wat een lichtbruin/gele kleur
geeft. Zou rietsuiker net zo lang als bietsuiker
gecentrifugeerd worden, dan blijft er suiker
over van exact dezelfde samenstelling en kleur
als bietsuiker. Voor de gezondheid maakt het
dus niet uit welke soort suiker wordt gebruikt.
strooi een beetje rietsuiker over de
schuimlaag van de cappucino voor een extra
zoete smaak.
Tip:
Bietsuiker en rietsuiker
hebben dezelfde
samenstelling
Suiker,
kristalhelder
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...28
Powered by FlippingBook