Suiker | Kristalhelder - page 14

Poedersuiker
Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen,
spreken we van poedersuiker. Deze suiker
wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond,
als vanuit strooiers de poeder als fijne sneeuw
over de oliebollen en appelflappen daalt. Maar
behalve voor de feestelijk bestoven bollen,
wafels en pannenkoeken, zorgt poedersuiker
ook voor de structuur van sommige soorten
chocolade, snoepjes en roomijs. Poedersuiker
is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak
wordt als zoeter ervaren, omdat de totale
oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is
dan die van kristalsuiker. Door de fijne
structuur lost poedersuiker op de tong ook nog
eens snel op, waardoor de smaakpapillen als
het ware worden bestookt met zoetigheid.
Poedersuiker is ideaal voor op de
pannenkoek. Gebruik eens een sjabloon, voor
een extra fraaie pannenkoek.
Tip:
Suikerklontjes
Door kristal
ken, in blokjes
te persen en daarna te drogen, ontstaan
suikerklontjes. Suikerklontjes zijn geen
uitvinding van de huidige tijd. Al in 1840
werden in Oostenrijk klontjes suiker gemaakt.
Een suikermassa werd daarvoor in staven
geperst en daarna in stukjes geknipt. Later is
ook nog een andere methode bedacht.
Gekookte suiker werd in vormen gegoten en
vervolgens in kleine stukjes gezaagd.
Tegenwoordig zijn er suikerklontjes in
verschillende groottes, passend voor elke
gelegenheid.
Lange wandeltocht of fietstocht voor de
boeg? Neem wat suikerklontjes mee voor
instant energie.
Tip:
Recept
Deze fillodeegflapjes zijn
geïnspireerd door de
Bastilla met duif, een
beroemd Marokkaans
gerecht.
Recept
Zin in iets speciaals? Maak
deze bijzondere salade
met gerookte forel en een
dressing met
gekarameliseerde
suikerklontjes.
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...28
Powered by FlippingBook