voeding
van Vijf
VOEDINGSMIDDELEN UIT DE SCHIJF
IN PORTIES (PER DAG)
VOOR EEN VROUW VAN CIRCA 40 JAAR
250 gram groente
2 porties fruit
4-5 bruine / volkoren boterhammen
4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of
kleine aardappelen
1 portie vis / peulvruchten / vlees
25 gram ongezouten noten
40 gram kaas
40 g smeer en bereidingsvetten
1,5-2 liter vocht
November 2015 presenteerde de Gezondheidsraad
d
e Richtlijnen goede voeding.Vervolgens maakte
het Voedingscentrum een onderscheid in gezonde
en minder gezonde voedingsmiddelen. Alleen de ge-
zondere keuzes zijn opgenomen in de Schijf van Vijf.
Vergelijkbare producten die (te veel) zout, suiker,
transvet of verzadigd vet bevatten zijn niet opgeno-
men in het voorlichtingsmodel. Het Voedingscen-
trum verlaat dus haar eerdere aanpak van ‘voorkeur,
middenweg en uitzondering’.
De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn zogenoemde Food
Based Dietary Guidelines. Eén van de uitgangs-
punten bij dergelijke richtlijnen is om de adviezen
over een gezond voedingspatroon zo goed mogelijk
te laten aansluiten bij de gebruikelijke voeding van
verschillende doelgroepen. Hiermee wordt onder
andere bedoeld dat de consument zich moet her-
kennen in de combinatie van voedingsmiddelen
die wordt geadviseerd. Dit is van belang om een
verschuiving naar een gezonder voedingspatroon te
Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf
|5
Suiker in perspectief, mei 2016