Experimenteren met
‘Verleid me niet’
Gevraagd naar de plannen voor de komende periode
zegt Feunekes: ‘De huidige voorlichtingsmaterialen
blijven we activeren. We zijn gestart met het publiek
maar we richten ons nu ook op diëtisten, gewichts-
consulenten en bijvoorbeeld huisartsen. Het is de
bedoeling dat ook de intermediairen de informatie
verder overdragen.’ Op termijn wil het Voedingscen-
trum de diverse onderdelen van haar missie (infor-
meren over en stimuleren tot een gezonde en meer
duurzame voedselkeuze) realiseren. ‘We richten ons
op het individu, de Schijf is daar een onderdeel van.
We willen ook de voedselvaardigheid bevorderen.
De overheid heeft zojuist geld beschikbaar gesteld
zodat bijvoorbeeld smaaklessen verder kunnen
worden ontwikkeld.’ Ze noemt ook het belang van de
omgeving waarin het individu verkeert. Die is van
grote invloed op de keuzes die worden gemaakt.
Als gezondere producten in die omgeving volop
aanwezig zijn, wordt gezond eten gemakkelijker.
‘We hebben een schoolkantineproject dat de gezonde
keuze ondersteunt en we zijn bijvoorbeeld aan het
experimenteren met het project ‘Verleid me niet’.
Cateraars en detailhandel spelen daarbij een belang-
rijke rol. Als je bij een tankstation bij het afrekenen
in plaats van ‘wilt u voor 1 euro een gevulde koek’
wordt verleid met een gezonder product, dan bereik
je daarmee dat het eetpatroon meer verschuift in de
gewenste richting.’
Duurzaamheid nog duidelijker
Eet meer plantaardige en minder dierlijke producten
staat in de Richtlijnen goede voeding 2015. Dat is
een van de pijlers om duurzamer te eten. Feunekes:
‘Als je volgens de Schijf eet, en de juiste hoeveelhe-
den kiest, ben je daar al mee bezig. Met de icoontjes
van de producten hebben we daar ook rekening mee
gehouden: kip is afgebeeld en niet rundvlees, kraan-
water en geen water in flessen. Maar dit jaar worden
we daar nog duidelijker over. Dan publiceren we ook
de tips die voor elk vak duidelijk maken welke de
duurzamere keuzes zijn en op welke keurmerken je
kunt letten.’
Jaarlijks onderzoek
Over de evaluatie van de Schijf zegt Feunekes:
‘We doen jaarlijks onderzoek naar de naamsbekend-
heid van het Voedingscentrum. Dit jaar nemen we
ook de Schijf van Vijf mee.’ Er zijn bij de ontwikke-
'Met de icoontjes van de producten hebben we
rekening gehouden met duurzaamheid: kip is
afgebeeld en niet rundvlees, kraanwater en
geen water in flessen.'
NIEUWE SCHIJF VAN VIJF
10|
'Nieuwe Schijf van Vijf moet leiden tot gedragsverandering'
Suiker in perspectief, mei 2016