VERBETERING PRODUCTSAMENSTELLING
EN DE ‘ROADMAP FOR ACTION’
In de discussie na het verschijnen van de Schijf
van Vijf wordt onder meer opgemerkt dat
aanpassing van producten die nu niet zijn
opgenomen in de Schijf, het voor veel mensen
gemakkelijker zou maken om gezonder te gaan
eten. Het Voedingscentrum schrijft in haar
achtergronddocument
‘Richtlijnen Schijf van Vijf’dat het geen primair doel is om
productinnovatie te stimuleren.
Begin 2014 ondertekenden minister Edith
Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en
Sport, en een aantal organisaties zoals de
Federatie Nederlandse Levensmiddelen
Industrie en het Centraal Bureau
Levensmiddelenhandel, he
t Akkoord Verbetering Productsamenstelling.Doel: zorg
ervoor dat de hoeveelheid zout, verzadigd vet
en suiker (calorieën) in producten verder wordt
verlaagd. Minister Schippers heeft dit
onderwerp in het kader van het Europees
voorzitterschap van Nederland op de
prioriteitenlijst geplaatst. In februari 2016 is in
Amsterdam een conferentie gehouden om
samen met andere EU-lidstaten dit doel te
bereiken. Tijdens de conferentie is brede steun
uitgesproken voor de ‘Roadmap for action’.
De deelnemers (22 EU lidstaten en Noorwegen
en Zwitserland) onderschrijven het belang van
gezamenlijke actie om het aanbod van
producten stap voor stap gezonder te maken.
De politieke besluiten worden dit voorjaar
genomen binnen de Europese Ministerraden
voor Volksgezondheid.
Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf
|7
Suiker in perspectief, mei 2016
Schijf van Vijf vallen. Binnen die speelruimte heeft
het Voedingscentrum een onderverdeling gemaakt:
de ‘dagelijkse- en de wekelijkse keuze’-categorie.
Producten die aan de criteria voor energie, verzadigd
vet en zout voldoen kunnen dagelijks in kleine
hoeveelheden gegeten worden (drie á vijf porties
per dag) bij een voeding die bestaat uit Schijf-van-
Vijf-producten. Voorbeelden zijn: een lepel saus,
broodbeleg als jam of een plakje vleeswaar en
toevoeging van suiker of honing aan toetjes.
Producten die veel calorieën of ongunstige
nutriënten leveren, of waarvan betere keuzes in
de Schijf staan, horen thuis in de wekelijkse keuze-
categorie. Het advies luidt om maximaal drie porties
per week van deze producten te kiezen. Voorbeelden
zijn: bewerkt vlees, suiker- en vetrijke toetjes, soep
uit blik of pak, grote koeken, gebak en hartige
snacks. Buiten de Schijf eten is dus een kwestie van
‘niet te veel’ en ‘niet te vaak’. De consument die
wil weten welke hoeveelheden ongeveer moeten
worden gegeten kan terecht op de website van het
Voedingscentrum.(Zie de kadertekst voor de
dagelijkse porties uit de Schijf voor een vrouw van
circa 40 jaar
, pagina 5).Om de adviezen toegankelijk
te maken heeft het Voedingscentrum haar eigen
website aangepast en voor zowel consumenten als
professionals voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.
Er zijn onder andere handouts, digitale tools en apps
beschikbaar.