DE BRAZILIANEN HOUDEN HET SIMPEL
De Amerikanen hebben ‘MyPlate’ (2010) die
bestaat uit vijf voedingsgroepen, in India wordt
gebruik gemaakt van een voedselpyramide
(2014) maar in
Braziliëmaken ze géén gebruik
van een voorlichtingsmodel en ook niet van
kwantitatieve adviezen voor de macro-nutrië-
nten (2014). Ze houden het simpel met adviezen
die zijn gericht op voedingsmiddelen en
gerechten en op de sociaal-culturele aspecten
van eten en drinken. Dit zijn hun concrete
richtlijnen:
1. Make natural or minimally processed foods
the basis of your diet
2. Use oils, fats, salt, and sugar in small
amounts when seasoning and cooking
natural or minimally processed foods and to
create culinary preparations
3. Limit consumption of processed foods
4. Avoid consumption of ultra-processed foods
5. Eat regularly and carefully in appropriate
environments and, whenever possible, in
company
6. Shop in places that offer a variety of natural
or minimally processed foods
7. Develop, exercise and share cooking skills
8. Plan your time to make food and eating
important in your life
9. Out of home, prefer places that serve
freshly made meals
10. Be wary of food advertising and marketing
6|
Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf
Suiker in perspectief, mei 2016
kunnen realiseren. Het fenomeen ‘Food Based Die-
tary Guidelines’ is geen wetenschap maar vooral een
hulpmiddel bij de voedingsvoorlichting. Er worden
keuzes gemaakt die door sommige professionals
worden beoordeeld als ‘zwakke schakels’. Het is bij-
voorbeeld maar de vraag hoe de consument omgaat
met het aantal ‘geboden’ (minimale consumptie uit
de Schijf) en ‘verboden’ (producten die niet in de
Schijf passen). Leidt de keuze wellicht tot onver-
wachte onevenwichtige voedingspatronen? Daar is
geen onderzoek naar gedaan.
Suiker in perspectief vroeg een aantal professionals
naar hun reactie op de Schijf van Vijf. Lees de inter-
views op
pagina 12.Niet te veel en niet te vaak
De Richtlijnen Schijf van Vijf (eerder werden ze
Richtlijnen Voedselkeuze genoemd) zijn de leidraad
om gezond te eten. Het RIVM heeft berekend welke
combinatie van voedingsmiddelen zowel in de buurt
komt van het advies van de Gezondheidsraad als
zorgt voor voldoende nutriënten (zie ook het
interview op pagina 20 t/m 24). Om dat te realiseren
moet 85% van de energie worden geleverd door
producten uit de Schijf (terwijl dat nu 30% is!).
Er blijft dus een speelruimte over van 15%, die
gevuld kan worden met producten die buiten de
NIEUWE SCHIJF VAN VIJF