ling van het model zowel consumenten als professio-
nals betrokken die reageerden op de plannen van het
Voedingscentrum. ‘Ik vind het ook heel belangrijk
wat de professionals er nu van vinden. Op de Diëtis-
tendagen van de Nederlandse Vereniging van Diëtis-
ten (april 2016) hebben we 1000 exemplaren van de
Richtlijnen Schijf van Vijf uitgedeeld. Daar kregen
we ook meteen feedback.’ Overwegend positief
vertelt ze, ook over het beschikbare voorlichtings-
materiaal. ‘Diëtisten vinden het nog wennen om van
nutriënten over te stappen op voedingsmiddelen,
dat heeft tijd nodig. Maar nutriënten zijn niet
verdwenen. De Gezondheidsraad neemt dit jaar de
voedingsnormen weer onder de loep. Wij volgen hen
op de voet. Dus als er bijvoorbeeld wat zou worden
gedaan aan de norm van maximaal 10 energie-
procent verzadigd vet, dan zullen we dergelijke
beslissingen aanpassen.’
Het beste wat de
voedingswetenschap kan bieden
‘Ik hoop dat er een gedragsverandering is te zien in
de zin dat mensen gezonder en duurzamer eten.
Ik hoop ook zeker dat we mensen met een lagere
opleiding kunnen motiveren’, antwoordt Feunekes
op de vraag wat ze graag over een paar jaar zou
willen hebben bereikt. ‘En dat er ook een en ander in
de omgeving is veranderd om een gezonde, veilige en
duurzame voedselkeuze gemakkelijk binnen bereik
te brengen.’ Ze wil ook graag dat de kennis van de
reguliere wetenschap dan centraal staat in plaats van
de mening van een enkele ‘goeroe’. ‘We zeggen heel
bewust over de nieuwe Schijf: ‘dit is het beste wat de
voedingswetenschap kan bieden’. Er zijn altijd
onzekerheden en zaken waarover je kan discussië-
ren. Ik ben niet bang de dialoog met goeroe’s aan te
gaan. Als een blogger of een vlogger met een onder-
werp komt dat groot lijkt te worden, geven we
meteen de consensus in de wetenschap over dat
onderwerp aan.’ Feunekes heeft het idee dat de
‘drammerigheid’ van goeroe’s al enigszins aan het
afnemen is. ‘Ik heb het gevoel dat dat komt door het
verdwijnen van de dwingende toon die kennelijk uit
de vorige Schijf sprak. ’Er moet absoluut iets worden
ondernomen als een voedingsonderwerp uit de hand
dreigt te lopen. ‘Wat goed werkt is ons ‘webcare-
team’. Zij volgen de discussie op de sociale media en
reageren – indien nodig – op een positieve
manier’, aldus Feunekes.
'Nieuwe Schijf van Vijf moet leiden tot gedragsverandering
|11
Suiker in perspectief, mei 2016
Bron: Voedingscentrum