Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 5

Meer duidelijkheid over Nederlandse consumptie suikers
|5
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
In de media is de afgelopen decennia veel aandacht geweest voor de
consumptie van vetten. Inmiddels is de belangstelling verschoven naar
de consumptie van koolhydraten, waaronder suiker. De teneur van de
berichtgeving onder andere: we eten te veel suiker en de suikerconsump-
tie in Nederland stijgt. In de discussie over de suikerconsumptie wordt
onder andere gebruik gemaakt van de FAO-cijfers die aangeven hoeveel
suiker in Nederland beschikbaar is. Maar de vraag is: blijft alle suiker wel
in Nederland en wordt het allemaal door ons geconsumeerd? Beschik-
baarheid is iets anders dan consumptie.
De daadwerkelijke inname van suiker ligt veel lager dan de productie.
Niet alles wat we kopen of bereiden, wordt opgegeten of opgedronken.
Frisdrank waaruit de koolzuur is verdwenen, afgekoelde koffie of oude
koekjes worden weggegooid. Suiker wordt ook gebruikt voor ‘non-food’
doeleinden zoals veevoer, cement, lijm, autobanden en zeep. Om meer
duidelijkheid te krijgen – en zo de discussie over dit onderwerp op basis
van objectieve gegevens te kunnen voeren – heeft Kenniscentrum suiker
& voeding Wageningen University opdracht gegeven onder andere een
voedingsmiddelentabel gericht op suikers te ontwikkelen. Prof.dr. Edith
Feskens, hoogleraar preventie overgewicht, diabetes en hart- en
24
KG TOTAAL SUIKER
(VAN NATURE AANWEZIG PLUS TOEGEVOEGD)
PER PERSOON PER JAAR GEMIDDELD
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...40
Powered by FlippingBook