Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 11

WIE, WAT EN HOE
In opdracht van het ministerie
van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport worden sinds 1987
periodiek gegevens verzameld
over de voedselconsumptie en
de voedingsstatus van de Neder-
landse bevolking. De uitkomsten
van de VCP’s dragen bij aan de
ontwikkeling van beleid voor ge-
zonde voeding en veilig voedsel,
productinformatie, voorlichting
en voedingsonderzoek. Er zijn
inmiddels vier VCP’s geweest:
1987-88, 1992, 1997-98 en
2007-10. In 2012 is men gestart
met de nieuwe VCP, eindigend
in 2016. Vóór 2003 zijn de VCP’s
uitgevoerd door middel van een
tweedaagse opschrijfmethode
(twee opeenvolgende dagen).
Daarna zijn de gegevens
verzameld met behulp van de
24-uurs navraagmethode.
Voor meer informatie: raadpleeg
De basisanalyse van
onze suikerconsumptie
24
‘De informatie uit de nieuwe
‘suikerstabel’ heb ik gekoppeld
aan de gegevens uit de Voedsel-
consumptiepeiling 2007-2010,’
vertelt postdoc Diewertje Sluik
(Wageningen University).
‘Op basis van die grote dataset
van de representatieve steek-
proef uit de Nederlandse
bevolking (7-69 jaar) heb ik de
consumptie van suikers bij hun
berekend.’ Sluik analyseerde
onder andere de inname van
de totale hoeveelheid suikers,
onderverdeeld in de individuele
mono- en disachariden. ‘Het gaat
nu echt om de basisanalyse,
maar we hebben ook vastgesteld
uit welke voedingsmiddelen die
sachariden afkomstig zijn, om
welke eetmomenten het gaat en
hoe het is met de inname van
suikerhoudende dranken. Waar
je rekening mee moet houden is
dat de uitkomsten op die twee
dagen zijn gebaseerd. Het kan
zo zijn dat mensen toevallig iets
hebben gegeten, dat ze anders
nooit of zelden consumeren.
Om dit te ondervangen hebben
we gebruik gemaakt van de
MSM-methode, een statistische
methode die is ontwikkeld om op
basis van een korte tijdmeting –
en dat is de 24-uurs navraag –
de gebruikelijke inname te
kunnen meten, zodat je toch een
schatting van de inname over
een langere tijd krijgt.’ Binnen-
kort worden de uitkomsten van
de analyse gepubliceerd.
UURS NAVRAAG
De basisanalyse van onze suikerconsumptie
|11
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...40
Powered by FlippingBook