Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 9

gemakkelijk. Dan zijn het vooral
gegevens die logisch voortvloeien
uit het karakter van het product.
Maar het wordt steeds moeilij-
ker, je beoordeelt dan opnieuw
de buitenlandse tabellen om de
keuzes te maken.’
Kinderen en fruit- en frisdranken
|9
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
Hoeveel met suiker gezoete dranken en pure vruchtensappen
drinken kinderen in de leeftijdscategorie 7-11 jaar? Daarover
werd een vraag gesteld aan het RIVM. Om die te beantwoor-
den analyseerden de onderzoekers de gegevens van de VCP
2007-2010. Ze inventariseerden de consumptie van niet-alcoho-
lische dranken (met uitzondering van alcoholvrij bier, kokos-
melk, rijstedrank en kunstmatig gezoete frisdranken, wél die
met suiker én zoetstof!), siropen (stroop en vocht van fruit in
blik niet meegerekend) en pure sappen. Zuiveldranken zijn in
de analyse niet meegenomen. De getallen die zijn gepubliceerd
zijn gebaseerd op het gemiddelde van twee meetdagen per
persoon, dus niet de gebruikelijke consumptie. De gemiddelde
inname van met suiker gezoete dranken - inclusief pure sappen
- was bij 7-11 jarigen 646 gram per dag (199 kcal), 59 gram was
afkomstig uit pure sappen en 587 gram uit frisdranken.
Hun gemiddelde inname van mono- en disachariden uit fruit-
en frisdranken was 48 gram.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),
consumptie van dranken met toegevoegd suiker door kinderen
van de basisschoolleeftijd. Resultaten van VCP 2007-2010.
NEVO-ONLINE
GEACTUALISEERD
NEVO-online is onlangs geactua-
liseerd. In de nieuwe NEVO-tabel
zijn 142 nieuwe codes toegevoegd
en 55 oude verwijderd. Diverse
fabrikanten hebben inmiddels het
natriumgehalte in hun producten
aangepast. Gegevens over bijvoor-
beeld het vitamine K-gehalte zijn
nieuw. Het vitamine K-gehalte
is nu beschikbaar voor groen-
ten, fruit, peulvruchten, melk en
melkproducten. Later worden nog
andere productgroepen toege-
voegd. Belangrijke wijzigingen in
de nieuwe tabel onder andere:
het vetzuurpatroon van melk en
melkproducten; de opsplitsing van
jonge, jong belegen, belegen en
oude kaas; update margarines,
halvarines en bak- en braadvetten;
update glutenvrije voedingsmid-
delen; het terugbrengen van het
aantal op NEVO-online gepubli-
ceerde afzonderlijke vetzuren, tot
die vetzuren ook worden meege-
rekend in optelling van verzadig-
de, enkelvoudig onverzadigde,
meervoudig onverzadigde en
transvetzuren. Meer informatie:
Kinderen en fruit-
en frisdranken
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...40
Powered by FlippingBook