Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 7

soort discussies dat wij als onderzoekers allerlei
feiten onder tafel schuiven. Onterecht, we moeten
als wetenschappers daar tegenin gaan.’ Feskens
refereert ook nog aan het idee van de Amerikaanse
onderzoeker George Bray (Pennington Biomedical
Research Center, Louisiana) dat de hoge consumptie
van HFCS (High Fructose Corn Syrup: 55% fructose,
45% glucose) de veroorzaker van de obesitasepide-
mie zou zijn. ‘Dat is nonsens. Dat betekent niet dat
we niet calorieën moeten minderen, maar om alle
schuld nu te wijten aan de consumptie van suikers,
dat is onterecht.’ Over fructose als voedingsstof die
de bloedlipiden negatief zou kunnen beïnvloeden,
heeft Feskens geen negatieve verwachtingen. ‘Voor
de Nederlandse bevolking geldt dat de gemiddelde
inname goed is. Maar we moeten nog nader bekijken
of er uitschieters zijn.’
Cijfers binnenkort beschikbaar
Over de nieuwe tabelgegevens zegt Feskens: ‘Wij zijn
nu nog bezig om de data te controleren en met het
RIVM te overleggen over het NEVO-bestand.’ NEVO
(Nederlands Voedingsstoffenbestand) bevat een
groot aantal gegevens over de voedingskundige
samenstelling van voedingsmiddelen en gerechten.
‘Het is de bedoeling dat onze data worden over-
gedragen aan NEVO zodat ze straks voor iedereen
toegankelijk zijn.’ Kenniscentrum suiker & voeding
heeft ook opdracht gegeven om de consumptie van
suiker van de Nederlandse bevolking te berekenen
op basis van de nieuwe tabel. Die cijfers zijn binnen-
kort beschikbaar. Over de uitkomsten zegt Feskens
al: ‘Nederlanders gebruiken dezelfde hoeveelheid
suiker als in de jaren zestig, maar er is wel een
verschuiving opgetreden. In die tijd werd het meren-
deel van de suiker in het huishouden gebruikt.
Nu voegen we niet zo veel meer zelf toe aan onze
voeding, het meeste wordt door de producent al
verwerkt in de voedingsmiddelen.’
diverse chronische ziekten. Maar zijn visie kan niet
worden onderbouwd door wetenschappelijk onder-
zoek, noch door de Richtlijnen goede voeding van de
Gezondheidsraad, richtlijnen van de Europese
Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en verge-
lijkbare wetenschappelijke adviescolleges zoals het
Amerikaanse Institute of Medicine. Edith Feskens:
‘Het is jammer want dergelijke mensen brengen ons
vakgebied in diskrediet. De consument denkt bij dit
DE CONSUMPTIE OP JAARBASIS
Uit het onderzoek van Wageningen University
blijkt dat de gemiddelde inname van mono- en
disachariden (totaal suikers) per persoon per
jaar 44 kg is, waarvan 24 kg sacharose (suiker).
De mediane inname van sacharose is 61 gram
per persoon per dag en is normaal verdeeld
in de bevolking. Bij de inname van sacharose
is geen onderscheid gemaakt tussen sacharo-
se die van nature in de voeding voorkomt of
is toegevoegd. Sacharose levert 11% van de
energie-inname en 25% van de koolhydraat-
inname. De mediane inname van fructose is
46 gram per dag. Fructose levert gemiddeld
9% van de energie-inname en 19% van de
koolhydraatinname. Het gaat om vrij fructose
en 50% van de sacharose (zowel van nature
aanwezig als toegevoegd). De onderschatting
van de voedselconsumptie (gemeten op basis
van de energie-inname) is circa 15%.
Meer duidelijkheid over Nederlandse consumptie suikers
|7
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
‘Voor de Nederlandse bevolking
geldt dat de gemiddelde
inname van suiker goed is.
Maar we moeten nog nader
bekijken of er uitschieters zijn.’
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...40
Powered by FlippingBook