Suiker in perspectief editie 32 | juli 2015 - page 20

NIEUWSFLITSEN
Slechts 0,08% van de Nederlandse populatie neemt
meer vitamine D in dan de veilige maximale inname.
Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht
van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Meer
dan 55.000 volwassenen vulden een online vragenlijst
in over persoons- en leefstijlkenmerken. 43 van hen gaf
aan meer dan 100 microgram vitamine D te slikken.
Vitamine D wordt in de huid gevormd en komt van
nature in een aantal voedingsmiddelen voor, zoals
vette vis en eieren. Ook voegen fabrikanten het toe
aan margarine en halvarine. Het stimuleert de opname
van calcium uit de darm. Lange tijd te veel vitamine D
slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er
kunnen dan nierstenen en kalkafzettingen in het
lichaam ontstaan. De Nederlandse wet zegt dat een
voedingssupplement maximaal 25 microgram mag
bevatten. Uit een eerder rapport van het RIVM kwam
naar voren dat de meeste ouderen en mensen van
niet-westerse afkomst te weinig vitamine D
binnenkrijgen.
Bron: RIVM, juni 2015
Maximale inname
vitamine D
nauwelijks
overschreden
Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
prof.dr. Peter Achterberg, hoogleraar
Sociologie aan Tilburg University.
COLUMN
I
n de rubriek nieuws uit de
samenleving dit keer aan-
dacht voor voedsel. Hele
samenlevingen zijn eraan
verslaafd. Hele volksstammen
vinden het heerlijk. En we
gebruiken er heel veel van. Nu
zou je denken, wat kan mij dat
bommen. Ik ben een socioloog,
geen voedingswetenschapper.
Dus wat zou het. Maar de
maatschappelijke discussie over
gezonde voeding loopt de laatste
tijd wel bijzonder lekker uit de
hand.
Zo had ik vroeger in het Rotter-
damse een collega die ‘in princi-
20|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief, juli 2015
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22
Powered by FlippingBook