Suiker in perspectief editie 32 | juli 2015 - page 17

organismen wel mogelijkheden biedt. Soms zijn
bepaalde micro-organismen bij iemand afwezig. Dan
zal die persoon met een aangepast voedingspatroon
weinig succes boeken, hoe hard hij ook zijn best
doet. Bij mensen met overgewicht ontbreekt
bijvoorbeeld vaak de darmbacterie Akkermansia, die
invloed heeft op de vetopslag, ontstekingsreacties en
insulineresistentie. In de darmen van mensen met
een normaal of licht gewicht komt deze bacterie
meestal wel in grote hoeveelheden voor. We
onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn om
geselecteerde micro-organismen aan te bieden aan
mensen die een tekort aan bepaalde bacteriën
hebben. ‘Niet via poeptransplantaties, maar via
bijvoorbeeld een drankje.’
Korte keten vetzuren en vezels
‘We hebben eerder al specifiek gekeken naar de korte
keten vetzuren (Short Chain Fatty Acids, SFCA) die
in de dikke darm ontstaan bij de vertering,’ licht
Blaak toe. ‘SFCA kunnen via allerlei mechanismen
de stofwisseling beïnvloeden. We hebben specifiek
gekeken naar de vetopslag en naar de vetoxidatie die
op spier- of vetweefselniveau wordt aangezet. Het
blijkt dat het positieve effecten heeft als de
concentratie acetaat (een korte keten vetzuur) in de
darm en in het bloed vrij hoog is. De vetverbranding
kan met wel 25% toenemen! Inmiddels wordt op
basis van bovengenoemde kennis en ervaring een
dieetinterventiestudie uitgevoerd. Ook
voedingsvezels spelen een belangrijke rol, zegt Blaak.
'Er zijn veel verschillende vezels, en iedere vezel
heeft weer een eigen effect. Het gaat hierbij om
factoren als invloed op de darmpassagesnelheid
(en daarmee energie-extractie in de darm en
glycaemische respons) en de plaats waar de
fermentatie in de dikke darm plaatsvindt. In eerdere
studies met vezels kwamen tegenstrijdige resultaten
naar voren. Deze studie kan een verklaring geven
voor die tegenstrijdigheden.’ De TIFN-studie wordt
eind 2015 afgerond. Op dit moment zijn de
uitkomsten nog niet duidelijk. De darm – met name
de darmbacteriën – spelen in ieder geval een
sleutelrol bij obesitas en insulineresistentie. De
TIFN-studie levert op termijn belangrijke
handvatten voor mogelijke (voedings)interventie.
TOP INSTITUTE FOOD AND NUTRITION
Top Institute Food and Nutrition (TIFN) is een
samenwerkingsverband tussen de
voedingsindustrie en onderzoeksorganisaties.
Met wetenschappelijke doorbraken op het
gebied van voedsel en voeding streeft TIFN naar
het ontwikkelen van innovatieve producten en
technologieën, die het voor de consument
gemakkelijk maken om smakelijke en gezonde
voedingsproducten te kiezen. Universiteiten,
toptechnologie-instituten en
onderzoeksafdelingen uit het bedrijfsleven
werken samen onder de paraplu van TIFN.
‘Het ziet er niet naar uit dat
we in de toekomst routinematig
faecestransplantaties gaan doen
bij mensen met overgewicht of
diabetes’
Hoe gevarieerder de darmflora, des te beter
|17
Suiker in perspectief, juli 2015
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook