Suiker in perspectief editie 32 | juli 2015 - page 19

NIEUWSFLITSEN
Donderdag 2 juli 2015 is het eerste Reuk- en
smaakcentrum van Nederland geopend. Ziekenhuis
Gelderse Vallei (Ede) behandelt patiënten met een
reuk- of smaakstoornis na verwijzing van huisarts of
KNO-arts. Het centrum is ontstaan vanuit de
samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en
Wageningen University in de Alliantie Voeding
Gelderse Vallei. Uitgebreid onderzoek zoals reuk- en
smaaktests, MRI-scan en scopie van de mond- en
neusholte vormt de basis van de aanpak. Uniek in
Europa is de combinatie van MRI scanner en EEG met
de olfactometer. Met een olfactometer kan tijdens het
onderzoek een geurstof worden toegediend aan de
patiënt, waarna de reactie in de hersenen kan worden
gemeten. Naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen
in Nederland hebben een reuk- en/of smaakstoornis.
Circa 16% van de bevolking heeft een verminderd
reukvermogen en 5% van de bevolking ruikt zelfs niets
meer. De prevalentie van smaakverlies is lager en wordt
geschat op 5% van de bevolking. De problemen leiden
tot verminderde smaakbeleving, gebrek aan eetlust en
een toename of afname van lichaamsgewicht.
Bron: Wageningen University, juli 2015
Eerste reuk- en
smaakcentrum in
ziekenhuis
‘Beter en meer met suikers’ is de titel van de oratie die
prof.dr. Paul de Vos (Immunoendocrinologie, Faculteit
Medische Wetenschappen) 30 juni 2015 uitsprak aan
Rijksuniversiteit Groningen. Wat in het maatschappelijk
debat over consumptie van suikers, vetzucht en de
daarmee samenhangende gezondheidsproblemen
nauwelijks aan de orde komt, is dat er veel
verschillende suikers zijn. De Vos vindt dat we meer
andere suikers moeten eten en op een betere manier.
‘Suikers zijn er in vele soorten en maten, ze zijn
belangrijk voor onze overleving en functioneren. Er
zijn suikers die gebruikt worden om cellen te
beschermen in de transplantatiegeneeskunde of om de
menselijke afweer te foppen. Daarnaast hebben
mensen en dieren een behoefte aan bepaalde soorten
suikers die de 100 triljoen bacteriën in ons maag-
darmkanaal voeden. Deze microbiota spelen een
belangrijke rol bij de vertering van voedsel en zorgen
dat het immuunsysteem op de juiste wijze
functioneert. De westerse voeding bevat onvoldoende
van de door microbiota verteerbare suikers.’ De Vos
meldt dat er waarschijnlijk een verband is tussen
ziekten zoals astma, bepaalde allergieën en
darmaandoeningen en de verminderde consumptie van
door microbiota verteerbare suikers. Dat moet anders,
vindt hij. ‘Er is in het Westen te weinig aandacht
geweest voor de voeding van de 100 triljoen bacteriën
die samen met ons leven. Betere voorlichting en meer
onderzoek naar welke suikers onze 100 triljoen
bacteriën nodig hebben, lijken een noodzaak.’ De
soorten suikers die nodig zijn verschillen voor vrouwen
en mannen. Ze variëren ook per leeftijdsklasse omdat
de microbiota en ook de afweer in deze groepen
verschillend zijn.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen, juni 2015
Suikers en
immuunsysteem
Nieuwsflitsen
|19
Suiker in perspectief, juli 2015
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22
Powered by FlippingBook