Suiker in perspectief editie 32 | juli 2015 - page 15

‘We zijn nog niet zover dat we nu al kunnen zeggen wat iemand met een
bepaald microbiootprofiel van de darmen het beste kan eten, maar dit zal in
de toekomst wel mogelijk zijn’, zegt prof.dr. Willem de Vos. Hij doet samen
met prof.dr. Ellen Blaak onderzoek om duidelijkheid te krijgen over de ideale
samenstelling van microbiota zodat iemand gezond en slank wordt.
de darmflora, des te beter
EN PROF.DR. WILLEM DE VOS (WAGENINGEN UNIVERSITY)
‘Het is inmiddels wel duidelijk dat op darmniveau
veel gebeurt dat invloed heeft op het ontstaan van
overgewicht en insulineresistentie. Maar het is
belangrijk dat we het ook echt begrijpen’, zegt Ellen
Blaak, hoogleraar Fysiologie van Vetmetabolisme
(Maastricht University). ‘Ons doel is om
duidelijkheid te krijgen over de ideale samenstelling
van microbiota om iemand gezond en slank te
krijgen. Eerst moeten we informatie verkrijgen over
wat er nu precies in de darm gebeurt, en daarna
kunnen we de koppeling maken met voeding.’ Ze is
blij dat ze in 2011 zijn gestart met de Top Institute
Food and Nutrition (TIFN)-studie Microbiota,
metabolism and energy harvesting, Blaak is
projectleider van de TIFN-studie. ‘In dit onderzoek
werken wetenschappers met diverse achtergronden
samen. Zo kijken microbiologen naar de
darmgezondheid en metabole onderzoekers naar de
stofwisseling bij de mens. Die samenwerking heeft
zoveel meerwaarde. De studies die tot nu toe op dit
gebied zijn gedaan, zijn meestal niet bij mensen
uitgevoerd. In dit project ligt dan ook de nadruk op
humane studies om aan te tonen welke rol de darm
daadwerkelijk bij de stofwisseling van de mens
speelt.’
Hoe gevarieerder de darmflora, des te beter
|15
Suiker in perspectief, juli 2015
‘Op darmniveau gebeurt veel dat
invloed heeft op het ontstaan van
overgewicht en insulineresistentie’
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook